bmw fényszóróA BMW újabb, a biztonság növelését célzó fejlesztéseket jelentett be. A Dynamic Light Assist infravörös szenzorral pásztázza a környéket, és ha biciklist, gyalogost, vagy akár kutyát talál, külön fényszóróval világítja meg azt. Emellett fejlődik az adaptív fényszóró is, az új rendszer még kevésbé vakítja a szembejövőt.

Ha olyan területet kell mondani az autóiparban, ahol az utóbbi húsz évben valóban forradalmi fejlődést tapasztalhattunk, az egyértelműen a világítástechnika. Az adaptív fényszórók megjelenésével sem áll meg ezen a téren a fejlődés, a BMW például újabb, jelentősnek mondható rendszereket jelentett be.
Az egyik ezek közül a Dynamic Light Assist, amely a gázolások számát hivatott csökkenteni. Ezek nagy részben azért következnek be, mert későn vagy egyáltalán nem vesszük észre az padkán sétáló vagy bicikliző embereket, esetleg egy-egy vad későn ugrik az autó elé, és már nem tudunk megállni. Mindkét problémára megoldást kínálhat a Dynamic Light Assist, amelynek infravörös kamerája folyamatosan pásztázza az autó előtti területet, és ha száz méteren belül bármilyen veszélyforrást, értsd embert vagy állatot talál, megvilágítja azt. Erre a célra egy külön LED-es fényszóró szolgál, amelyet a ködlámpa helyére építenek be a mérnökök. Az igen nagy fényerejű LED-ek szó szerint elvakítják az útra tévedő embert/állatot, így a sofőr időben észlelheti a veszélyeket. A bajorok másik fejlesztése egy vakításmentes reflektor, amely kamera segítségével észleli, ha szembe jönnek, és azon az oldalon elhomályosítja a vakító fényt. A rendszer még a biciklit is felismeri, feltéve, ha van rajta lámpa.

Mindkét új rendszer a Night Vision csomagban mutatkozhat be, ám a bemutató pontos dátumát titokban tartotta a BMW.

Forrás: A5.hu