fekete medveA fekete medvék képesek gyógyulni a téli álmuk alatt állítják amerikai kutatók és zoológusok, akik együtt dolgoznak azon, hogy kiderítsék, milyen mechanizmus áll a medvék öngyógyító képessége mögött.
A kutatásban a minnesotai és a wyomingi egyetemek, illetve a a Minnesotai Természeti Erőforrások Minisztériumának munkatársai vesznek részt, akik 25 évig követtek nyomon ezer fekete medvét, vizsgálták egészségügyi és viselkedési szokásaikat. Amíg rádiós nyakörvek segítségével követték a medvéket, a tudósok feljegyeztek néhány, még korai bizonyítékot a medvék meglepő öngyógyító képességéről – írja a BBC.

Egyikük ezt írta jegyzetébe: „Néhány állatot arról ismertünk fel, hogy milyen sérülések találhatóak rajta, például vadászok golyói és nyilai okozta sebek, harapásnyomok fajtársaiktól vagy más ragadozóktól. Úgy ítéltük meg, hogy ezek a sebek gyógyíthatatlanok. Tél elején, mielőtt az állatok barlangjaikba vonultak, a sebek gyakran fertőzöttek és gyulladtak voltak. Pár hónappal később, amikor meglátogattuk a medvéket, a legtöbbjük sérülései már teljesen begyógyultak.”

Hogy teszteljék a medvék képességeit, a csapat figyelemmel követett 14 észak-minnesotai pédányt. Az álltok bőrén novemberben még meglévő vágásokra márciusban már csak a minimális hegesedés emlékeztetett. Ráadásul a sebek környéke nem fertőződött el, a sérült bőrfelület rétegei is szépen visszanőttek és a medvék többsége még szőrt is növesztett a sérülés helyén.
Az Minnesotai Egyetem egyik kutatója, David Garshelis professzorszerint rendkívül meglepő, hogy a sebek ilyen tökéletesen begyógyultak a medvék téli álma alatt, miközben az anyagcseréjük meglehetősen lelassult. „Ezek az állatok figyelemre méltóan alkalmazkodnak a hibernációhoz. Hat hónapig alszanak a barlangban anélkül, hogy az izom- és csonttömegük észrevehetően csökkenne, ezért úgy gondolom, hogy gyógyítási képességük is efféle alkalmazkodás” – fogalmazott. A téli hibernáció alatt a fekete medve testhőmérséklete akár 7 Celsius-fokra is lesüllyedhet és a pulzus szám valamint az anyagcsere is jelentősen csökken. Embereknél a test hőmérsékletének csökkenése vagy a keringés akadályozása komolyan megnehezíti a sebgyógyulást

A kutatócsapat azt reméli, hogy megismerhetik a medvék öngyógyító képessége mögött rejtőző mechanizmust, és ennek tudatában képesek lesznek akár a diabéteszesek, vagy fagyási sérültek nehezen gyógyuló sebeit is gyógyítani.

Forrás: Index