jegesmedveA jegesmedvék már 600 ezer évvel ezelőtt elváltak legközelebbi rokonaiktól, a barnamedvéktől, ötször korábban, mint eddig hitték - derült ki a hideget jól tűrő ragadozó genomjának elemzéséből.

A tudósok szerint az eredmény kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a jegesmedvék miként lennének képesek alkalmazkodni egy gyorsabb ütemű éghajlatváltozáshoz.
Korábbi genetikai elemzések alapján úgy hitték, hogy jóval kevesebb időre volt szükségük a jegesmedvéknek a sarki körülményekhez való alkalmazkodáshoz. Frank Hailer, a németországi Biodiverzitási és Klímakutató Központ munkatársa azonban kutatócsoportjával arra az eredményre jutott, hogy a barnamedvéktől való szétválás már 600 ezer éve megkezdődött.
Az eddigi elemzések kizárólag a mitokondriális DNS-re vonatkoztak, amely anyai ágon öröklődik tovább, és a teljes DNS-nek csupán egész kis részét teszi ki. A Science tudományos magazin legfrissebb, pénteki számában közzétett új tanulmányhoz azonban a sejtmagban lévő DNS-t is vizsgálták.
Összesen 19 jegesmedve és 18 barna medve genetikai állományát tanulmányozva jutottak arra a következtetésre a német kutatók, hogy a szétválás a véltnél jóval korábban kezdődött. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a zord körülményekhez való alkalmazkodáshoz is hosszabb időre volt szüksége a mai sarkvidéki csúcsragadozónak.

Forrás: MTI