a hatvani grassalkovich kastélyTöbb mint 10 milliárd forintból újulnak meg hazai kastélyok a kiemelt turisztikai beruházások keretében.
Az érintett települések az idegenforgalom látványos fellendülésére számíthatnak a felújításoknak köszönhetően. Összeállításunkból kiderül, hogy a következő két évben mely kastélyok szépülnek meg, illetve válnak hosszú évtizedek után ismét látogathatóvá, és mutatunk látványterveket is a legtöbb támogatást elnyert Grassalkovich-kastélyban otthonra találó Vadászati Múzeumról.

A hatvani Grassalkovich-kastély (3,1 milliárd forint)

"Ez a 250 éves kastély közel harminc éve ápolatlanul és gazdátlanul állt a város közepén,  ezért az volt a célunk, hogy találjunk neki egy funkciót, amivel fenntarthatóvá válhatna. A magyar vadászatnak van egy pozitív gondolata, ráadásul Hatvan több szállal kötődik a vadászathoz" - mondta az [origo] érdeklődésére Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere. "Például 1882-ben hatszáz vadász létrehozott itt egy egyesületet, amelyet olyan híres vadászok is támogattak, mint Kittenberger Kálmán, Fekete István vagy Széchenyi Zsigmond. Innen jött az ötlet a Vadászati Múzeum kialakítására."
A polgármester kérdésünkre elmondta, a múzeummal szeretnék megmutatni a családoknak, hogy mit is jelent a vadászat, és miért fontos az erdőgazdálkodás és természet szempontjából. "Ez egy óriási lehetőség a magyar vadászatnak, mert egy Európában is egyedülálló múzeum fog létrejönni, amely a fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket, etikai normákat is bemutatja. És nemcsak Magyarország, hanem az egész Kárpát-medence vadászatát, illetve élővilágát átfogja majd a kiállítás" - mondta Szabó Zsolt.

Hozzátette, február óta dolgoznak a projekten szakemberek, egyetemek, muzeológusok bevonásával, és az a céljuk, hogy olyan kiállítási anyagot állítsanak össze, amely a fiatalokat is odavonzza majd. Nem egy száraz múzeumot szeretnének, hanem aktív programot képzelnek el. A szakmai felügyeletet a Magyar Természettudományi Múzeum végzi, amely kiállítási tárgyakkal is ellátja majd a Vadászati Múzeumot. Emellett már most sok vadász és özvegy felajánlott a múzeum számára különböző tárgyakat és hagyatékokat, ami szintén nagy segítség.

"Emlékszem, hogy fiatal koromban még gyűjtöttem 'mentsük meg a kastélyt' feliratú cédulákat itt Hatvanban, és most tényleg megmenekül az épület. A hatvaniak lelkileg is kötődnek ehhez a kastélyhoz, amely valaha kórházként is működött" - tette hozzá Szabó Zsolt. A felújítás keretében kijavítják a tetőszerkezetet, a kovácsoltvas kerítést, de megszépül a földszinti boltíves homlokzat, az emeleten pedig kialakítanak egy 100 fő befogadására alkalmas termet, ahol akár házasságot is lehet majd kötni. Úgy tervezik, hogy ősszel már megindulhat a munka, és legkésőbb 2014 elején el is fog készülni minden.
Szabó Zsolt kiemelte, hogy turisztikai szempontból is óriási dobás ez Hatvannak, hiszen a felújítás után a kastély és a múzeum is kiemelkedő látványosság lesz. "Reményeink szerint a nyitás után három éven belül meglesz az évi 100 ezres látogatói létszám. Szeretnénk együttműködni a térség más turisztikailag fontos helyszíneivel, például Hollókővel, Gödöllővel, a Poroszlói Ökocentrummal vagy épp Egerrel. További lökést adhat, hogy az a Zagyva menti kerékpárosút is részesült most támogatásban, amely érinti Hatvant, így ebből az irányból is számítunk a turisták érkezésére. Emellett bízunk benne, hogy a kastélyfelújításnak köszönhetően komoly szállodai beruházás is lesz a városban."

Forrás: MTI