elefántThaiföld az illegális elefántcsont kereskedelem központja.
A világ minden részéről áramlik ide az elefántcsont, hogy „tisztára mossák”. 1989 óta érvényes egy nemzetközi elefántcsont kereskedelmet tiltó egyezmény, azonban az orvvadászat tovább folyik. Csak 2012-ben harmincezer elefántot mészároltak le agyaraik miatt. Az afrikai elefántok száma vészesen lecsökkent. Az illegális elefántcsont kereskedelmi piac azt a thaiföldi törvényt használja ki, amely szerint az ország területén természetes körülmények közt elpusztult elefántok csontjaival legálisan lehet kereskedni. Az aktivisták szerint azonban ez visszaélésekre ad lehetőséget és a világ minden részéről – de főleg Afrikából – beáramló elefántcsontot itt legalizálják.

A CITES (Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) március 3. és 14. között Bangkokban tart konferenciát, ahol több nemzetközi szervezettel (WWF, TRAFFIC) együtt szankció tervezetet szeretnének benyújtani Thaiföld ellen, mert feltűnő a különbség a kereskedelemben lévő elefántcsont mennyisége és a thaiföldi elefánt populáció közt. A TRAFFIC becslése szerint a természetes elefánthalandóság miatt évente kb. 8.4 kg elefántcsont kerülhetne csak ki a piacra, azonban Thaiföld piacainak egyetlen boltjában is akár több száz kg elefántcsontot árulnak.

Némelyek szerint a szankciók semmit sem érnek. Az egyetlen megoldás az lenne, ha mindenféle elefántcsont kereskedelmet betiltanának. Mary Rice az Environmental Investigation Agency-ből (EIA) azt mondja, hogy minden legális piaccal párhuzamosan ugyanolyan illegális piac is kialakul. Az EIA becslése szerint az elefántcsont 90 %-a kínai piacon kel el. Shinawatra, thaiföldi miniszterelnök megfontolandónak tartja a belföldi elefántcsont kereskedelem betiltását, azonban jó néhány politikus nem tartja ezt szükségesnek.

A napokban félmillió aláírást gyűjtött össze a világ kétszáz országából a WWF, hogy nyomást gyakoroljon az elefántcsont kereskedelem teljes betiltása érdekében a thaiföldi kormányra. A petíciót Leonardo di Caprión kívül több híresség is aláírta.

Forrás: Hírma