kutyaA kutyák a farkasok mára már kihalt ágából fejlődtek ki, derítette ki DNS-vizsgálatok nyomán Adam Freedman, a Harvard Egyetem kutatója.
A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy a kutyák egy még ma is létező farkasfajból származnak. Genetikusok a DNS vizsgálata alapján arra jutottak, hogy a kutyák a Közel-Keletről vagy Délkelet-Ázsiából származnak.
A fosszíliák azonban mást mutatnak, ezek európai háziasítást feltételeznek. Adam Freedman három különböző kutyafaj DNS-ét hasonlította össze három farkas DNS-ével. Ez utóbbiak Horvátországból, Kínából és Izraelből származtak, mert a feltételezések szerint itt háziasították a kutyákat először.

Mindhárom farkas egyformán volt rokona a kutyának, de közülük egyik sem követelhette magáénak az ős szerepét. A kutató szerint a kutya közvetlen őse valószínűleg egy mára már kihalt farkasfaj lehetett.
Freedman kutatásai megkérdőjelezik azt a széles körben elterjedt elméletet, hogy a kutya a földművelés elterjedésével került kapcsolatba az emberrel. Az adatok azt mutatják, hogy már 15 ezer évvel ezelőtt is voltak szelíd kutyák, jóval a földművelés kialakulása előtt.

Korábbi vizsgálatok szerint a kutyáknak eggyel több van az AMY2B nevű génből, ami olyan enzimet termel, ami letöri a vadságot. Ebből a génből a farkasoknak csak kettő van. Ugyanakkor a mostani kutatás szerint vannak olyan farkasok, amelyek rendelkeznek ilyen extra génnel, ilyenek például a dingók, amelyek 3500-5000 évvel ezelőtt váltak el a többi kutyától. lica

Forrás: Index