Megtalálták bolygónk legnagyobb élőlényét, melyhez képest a kékbálna egészen eltörpül.


Akkora, hogy már nem is négyzetméterben, hanem hektárban adják meg méretét. Kattintás után az is kiderült, hogy hol "bujdosott" eddig.
30 méteres testhosszával még az egykori dinoszauruszok nagy részét is "lenyomja" a kékbálna; hát még 180 tonnás testtömegével. Mégsem ez a legnagyobb, Földön megtalálható élőlény, igaz, az új rekorderhez először alaposan meg kellett rágni az "élőlény" kifejezést. A rekorder ugyanis egy gomba lett.

Pontosabban egy oregoni gombatelep, a Kék-hegységben. A Malheur Nemzeti Erdőben történt felfedezés szerint a Föld jelenleg legnagyobb kiterjedésű, és egyben legöregebb (legalább 2400 éves) ismert élőlényét a mézgomba (Armillaria ostoyae) egy telepe alkotja. A föld alatt élő gomba a fák gyökere mentén igen lassan terjeszkedik, cipőfűzőszerű fonalak, "rizomorfok" segítségével. Fejlődése spórából indult ki, majd vegetatív szaporodással az egész környéket behálózta. A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a vizsgált "egyed" klónjai 9,65 km2-nyi (965 hektárnyi) területet borítottak be.

A parazitagomba fákat és fás növényeket "támad": kolonizálásuk után elpusztítja őket, ideális terepet teremtve magának a rothadó szerves anyaggal. Emiatt kapta a "kertészek rémálma" jelzőt, ugyanis nem csak a fenti telep létezik, a faj szerte a világban elszaporodott.

Kinézetre egyébként roppant barátságosnak tűnik: világos törzse és sárgásbarnás kalapja van - utóbbi színéről kapta a nevét (az íze nem hasonlít a mézére). Az élőlény javát azonban nem ezek a számunkra gombával azonosított kinövések adják, hanem a fent már említett, földalatti telepek, "rizomorfok".

Emiatt is kaphatta meg a megtisztelő címet. A vizsgálatok ugyanis rámutattak, hogy az óriási kiterjedés ellenére egyetlen, genetikailag azonos, egymással kommunikáló sejtekből álló élő szervezetről van szó, így az oregoni gombatelep számít jelenleg a Föld legnagyobb élőlényének.

Forrás: Ma