erdővédelmi tréning a bükkbenAz MGSZH BAZ és Heves Megyei Erdészeti Igazgatóságainak munkatársai erdővédelmi tréninget tartottak a Bükki Nemzeti Park védett erdeiben. 2008. július 10-én a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határához közeli völgyekben két mintaterületen mintegy 60 megjelölt faegyed felmérését végezték el az erdészeti hatóság munkatársai az egész napos gyakorlat során.

Schmidt Zoltán osztályvezető, egri igazgató-helyettes és Juhász Zsolt miskolci osztályvezető segítségével, Kovácsevics Pál, az MGSZH Központ EI szaktanácsadója irányításával végezték a fák egészségi állapotának becslését.
A felmérés során a faegyedek lombkorona állapotát, a levélvesztés mértékét vizsgálták a kijelölt etalon fákhoz viszonyítva.
A becslés két fős csoportokat alakítva folyt, a térképen bejelölt fák fölkeresésével. Egy-egy mintaterület felmérése után a csoportvezetők egyeztették a mérőpárok becslésének eredményeit, és megbeszélték a nagyobb eltérések lehetséges okait.
Az egyik mintaterületen egy „kislevelű” bükk, makkal terhelt koronája váltott ki vitát, hiszen levélvesztés nem mutatkozott, ugyanakkor a korona habitusa jóval gyengébb képet mutatott szomszédaihoz képest. A másik mintaterületen a fagyöngy torzította a koronaképet, amit többen is az egészséges korona részének tekintettek.
Az Erdővédelmi Mérő- és Megfigyelő Rendszer (EMMRE) célja az erdők egészségi állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, az erdőkben keletkezett károk országos szintű becslése, az erdőket érő hatások és az erdei ökoszisztémákban bekövetkező változások közti kapcsolat vizsgálata, a károsítók elszaporodásának előrejelzése, az ellenük történő védekezés szervezése.
Az EMMRE legfontosabb elemei: a nagyterületi egészségi állapotfelmérés, a nagyterületi növedékmérés, az egészségi állapot változásának intenzív vizsgálati hálózata, az országos fénycsapda hálózat,  az erdővédelmi előrejelző rendszer, a vadállomány okozta élőhely változás megfigyelő rendszere, a szelídgesztenye kéregrák (Cryphonectria parasitica) megfigyelő rendszere és a gyapjaslepke (Lymantria dispar) károsítás előrejelzése.

Fontos, hogy erdeink egészségi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük, az erdőket érő külső hatásokat és az általuk kiváltott folyamatokat vizsgáljuk, előre jelezzük a károsítások fellépését, s hogy mindezek alapján az esetleges erdei káresemények elleni védekezést időben megszervezhessük.
E tevékenységet erdészeti szakemberek ez idáig az Erdei Mérő- Megfigyelő Rendszer (EMMRE) keretében végezték. Az EMMRE-nek köszönhető, hogy például a lakosságot is veszélyeztető gyapjaslepke károsítás fellépése előre jelezhető volt, s ellene a védekezést környezetkímélő módon, a kellő helyen és időben megkezdhettük.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete már több évtizede felismerte e monitoring tevékenység fontosságát, s anyagilag is támogatva – az ENSZ ICP Forest program keretében – arra késztette a tagországokat, hogy a támogatást nemzeti forrásokból kiegészítve, azt minden évben folyamatosan végezzék.
E tevékenység Magyarországon reméljük nem kerül veszélybe, annak ellenére, hogy anyagi ráfordítási igénye évente mintegy 180-190 millió Ft, ugyanakkor az általa elért kármegelőzéssel a kiadások többszörösen megtérülnek a magyar állam számára.

Forrás: ForestPress