kihalhatnak az orángutánokAz orangutánok egyedszáma drámaian hanyatlik azon két szigeten, ahol még természetes környezetükben élnek, így ők lehetnek az első főemlős-faj, mely kihal, ha azonnal nem tesznek ez ellen valamit - állítja egy új vizsgálat. Indonéziában és Malajziában 2004 óta, főleg az illegális fakitermelés és az egyre nagyobb területet elfoglaló, olajpálma ültetvények miatt csökken a főemlősök egyedszáma - mondja Serge Wich, kutató.
A felmérés során kiderült, hogy az indonéz Szumátra-szigetén az orangutánok populációja 2004 óta 14 százalékkal csökkent. Az is kiderült, hogy Borneón - melyen Malajzia, Brunei és Indonézia osztozik - a populációs egyedszám 10 százalékkal hanyatlott. A kutatók Borneónak csak azon területeit vizsgálták át, melyek Indonéziában és Malajziában vannak.
A vizsgálat során Wich és 15 kollegája elmondta, a borneói hanyatlás "riasztó ütemben" zajlik, ám őket még jobban aggasztja Szumátra, ahol az állatok egyedszáma "gyors hanyatlást" mutat. "Ha nem teszünk minél előbb különleges erőfeszítéseket, akkor az orangután lehet az első főemlős-faj, mely kihal".

A szumátrai főemlősök egyedszámra 7500-ról 6600-ra csökkent, míg Borneón 54 ezerről 49 ezer hatszázra - legalábbis a veszélyeztetett főemlősökkel foglalkozó felmérés szerint. Wich szerint kiábrándító, hogy az utóbbi 30 év komoly környezetvédelmi erőfeszítései ellenére, még mindig hanyatlás figyelhető meg.
Indonézia és Malajzia - a világ két fő olajpálma termelője - agresszívan kitartott az ültetvények számának bővítése mellett, azon követelés közepette, miszerint a bioüzemanyagok sokkal tisztábban égnek és olcsóbbak, mint a benzin. Wich és csapata szerint van még némi "óvatos optimizmus" az orangutánok megmentésének esélyeit illetően. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök tavaly egy ENSZ-klímakonferencián jelentette be azon kezdeményezést, melynek célja az ország orangutánjainak megmentése, Aceh kormányzója pedig moratóriumot hirdetett a fakitermelést illetően. Az ENSZ klímapaktumának részeként Indonézia a várakozások szerint több millió hektár erdőt véd majd meg. Az egyezmény 2012-ben lép életbe.

A tanulmányban a kutatók azt javasolják, hogy a törvényi betartatást erősítsék meg annak érdekében, hogy csökkentsék a táplálék és kereskedelem céljából történő orangután-vadászatot. Emellett növelni kell helyi szinten is a környezettudatosságot.
A vizsgálat a legfrissebb azon kutatások során, melyek az orangutánok végzetét vetítik előre. Májusban az Orangutánok Védelmével foglalkozó központ jelentette be, hogy Borneón, a Középső-Kalimantan trópusi dzsungelben mindössze húszezer orangután maradt a 2004-es 31 ezer egyedhez képest. Ezen becslésen alapulva, a tanulmány konklúziója szerint, az orangutánok 2011-re kihalhatnak.

Forrás: Hiradó