Az áprilisi hó és fagy átrendezte a Mátrában és a Bükkben az erdőlátogatók, túrázók által bejárható útvonalakat.

Az Egererdő Zrt. által kezelt 75 ezer hektáros terület 37 százalékát érintette az áprilisi tél, májusi esők és forgószél. Erdészeik folyamatosan végzik a területek feltárását és a közvetlen akadályok elhárítása után megkezdődött a károk felmérése, amelyet követni fog a kidőlt és töréskárt szenvedett faanyagot kiszállítása. Az erdei úthálózat megtisztítása komoly feladatot jelent.  
Az erdőlátogatók, túrázók tájékoztatására minden pénteken közszolgálati közleményben jelzik az aktuális, közérdekű információkat.
A pünkösdi hosszú hétvége ideális a szabadban való időtöltésnek mind a Mátrában és a Bükkben.
A Mátrában az erdészeti és a turistautak járhatók. Komolyabb út akadályokról nincsen tudomásuk, ettől függetlenül előfordulhat egy-egy bedőlt törzs illetve korona rész az ösvényeken. Sok, korábban meggyengült fa ugyanis eseti jelleggel ledőlhet/ett a legutóbbi ellenőrzésük óta.

A Mátravasút vonatai mindkét vonalon, Gyöngyös-Mátrafüred valamint Gyöngyös – Szalajka-ház menetrend szerint közlekednek. Korábban jeleztük, hogy az elmúlt héten lezúdult csapadékmennyiség miatt a Gyöngyössolymos-Szalajkaház vonalon a szerelvények csak Lajosházáig jártak. Az akadályokat sikerült elhárítanunk, az alámosott töltést stabilizálnunk, így az erdőlátogatók újra átélhetik a teljes vonalon az erdei vonatozás élményét.
A Bükkben Szilvásvárad térségében az elmúlt heti információkhoz képest változás nincs: a Bácsó-völgy: zöld kereszt útvonal ott vált járhatóvá, ahol a nyomvonal az erdészeti úton halad. A Tölgyes-orom: zöld sáv, Istállós-kő, Gloriette-tisztás: zöld háromszög, így az Ősember barlang továbbra sem érhető el. Ivánka-lápa: sárga sáv autóval nem járható.

A Millennium-tanösvény már látogatható gyalogosan és a hétvégéken autóval is közlekedhetnek a fennsíkra vezető aszfaltos úton, amely engedély és díjfizetés köteles a Szalajka-völgy bejáratánál.
Figyelmükbe ajánlják az erdei vasútvonalaikat Szilvásváradról a Szalajka-völgybe, ahol a Fátyol-vízesés ritkán látható vízhozammal páratlan látványt biztosít és Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz közlekedő erdei vasúttal remek piknikező helyre látogathatnak és megtekinthetik a Vöröskő-völgyi erdei tanösvényt.  

Általános tanácsok:
A hétvégére nincs általánosan kiadott tűzgyújtási tilalom, de kérik, hogy tüzet csak kijelölt tűzrakó helyen gyújtsanak, és használat után oltsák el a tüzet, amiről érdemes meggyőződniük.
Amennyiben komolyabb akadályozó tényezővel találkoznak, kérik, hogy értesítsék az erdészeti társaságot. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Forrás: Egererdő Zrt