egyre több a medve hargita megyébenA Hargita megyei erdőkben megnövekedett a medveállomány. A Rompres információi szerint megnövekedett a Hargita megyei medveállomány a 2007-es évhez képest. Az erdészek azt állítják, hogy a vadállatok jó életfeltételekre leltek a megye erdőiben.

A Hargita megyei Erdészeti Igazgatóság vadászati szakembere, Szabó István mérnök azt nyilatkozta, hogy a megye vadászati terültein mintegy 370 medve él, 20-al több mint tavaly. A felmérést az erdészek, a környezetvédők és az állatvédők végezték el. Az is lehetséges, hogy a medvék száma nagyobb, hiszen a magán vadászterületeken nem végeztek felméréseket. Elméletileg a Hargita megyei erdők nem biztosítanak ilyen nagyszámú medvének megélhetési lehetőséget, de az erdészek azon fáradoznak, hogy gondozzák a vadállatokat. Külön, erre a célra kialakított etetőket létesítettek, ahol - leginkább télen - eledellel látják el az állományt.

Szabó azt is elmondta, hogy a medvék sokszor a juhnyájakat és a falukat is meglátogatják azért, hogy élelmiszert keressenek, és általában találnak is, de eddig még nem találkoztak mérgezési vagy vadorzói helyzetekkel. Egy másik ok, amiért növekedett az állomány, hogy az elmúlt időszakban az anyamedvék három-négy medvebocsot hoznak világra. Ebben az évben még nem történt olyan eset, amikor a medvék támadtak volna, vagy károkat okoztak volna az emberlakta településeken.

Forrás: MNO