A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Vásárhelyi-pusztán fészkel a legtöbb kék vércse. A tojók a napokban lerakták az első tojásokat, ezzel megkezdődött a költési időszak.


A Vásárhelyi-puszta kék vércse telepein az elmúlt években általában 200 pár költött. Azt, hogy idén mennyien lesznek, még nem lehet tudni, ugyanis csak az elmúlt napokban kezdték meg a tojásrakást. Valaha a kék vércsék döntő többsége a vetési varjak fészkében költött, ma azonban a legtöbb pár a kihelyezett mesterséges költőládákban neveli fel fiókáit. Mivel a vetési varjak fiókái csak május közepe után kezdenek kirepülni, így a kék vércsék csak ezt követően rakhatják le tojásaikat ugyanabba a fészekbe. Bár a költőládákban hamarabb is megtehetnék ezt, megőrizték a régi szokást: most is csak május második felében állnak költésbe.

A május végi ellenőrzésekkor már találtunk néhány 1-2 tojásos fészekaljat. A kék vércsék általában 3-4, ritkábban 5 tojást raknak le. Tartósan rossz idő esetén előfordul, hogy csak június második felében kezdenek költésbe, amikor már úgy érzik, biztonságban fel tudják nevelni majd fiókáikat. A kék vércsék igen jól adaptálódtak a szélsőségesen csapadékos vagy aszályos időszakokhoz is. A fiókák általában július végén, augusztus elején repülnek ki a fészekből.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park