Hétfőn hajnalban ismét garázdálkodott egy medve Bögözben – tájékoztatott a helyi polgármesteri hivatal. Három nap alatt ez volt a harmadik eset a Hargita megyei községben.

Bögözben napok óta, minden éjszaka vagy hajnalban kárt tesz a gazdaságokban a medve. Mostanáig azt feltételezték, hogy ugyanaz az anyaállat jár vissza rendszeresen, de a lábnyomok méretéből kiderült, hogy az a medve, amely hétfőre virradóra tört be négy hátsóudvarra, jóval nagyobb mint az, ami vasárnap hajnalban garázdálkodott.

Szilágyi Kálmán a Felszeg utcában él, nála már másodjára kurtítja az állományt, most éjszaka három csirkét ölt meg a medve. Mihály Mózesnél is garázdálkodott, ott öt csirke esett áldozatul, éjfél előtt pedig a vasúti átjáró mellett található tömbház lakói lettek nagy zajra figyelmesek. Ott volt a medve a Fő út mellett, de a kutyák ugatása és az ott lakók zajongása elijesztette az állatot.

Id. Benedek Ferenc is a Fő úton él, a 137-es megyei út mellett, ahová az éjjel három órakor ugyancsak bejárt medve. Tizenkét darab tyúkja volt, mind elpusztította. Hallották, hogy fognak a kutyák, de nem gondolták, hogy medve rombol az udvaron.

Ugyancsak az éjszaka a székelymagyarosi karámban is kárt tett a medve. A falu szélén található pásztorlak közelében megharapta a tehén marját, a szarvasmarha karmolásokkal van tele.

A Hargita megyei település Székelyudvarhely felöli bejáratánál a bal oldali házak kerítését törte le és 30 csirkét puszított el a nagyvad, az állományból csak egy kakas maradt életben.

Olyan gazda is van, aki megmaradt nyulait inkább levágta, remélve, hogy így megelőzheti portáján a további medvejárást. Vasárnap este ismét összegyűl a közösség, hogy megpróbálják elriasztani a nagyvadat – ha már a hatóságok nem lépnek közbe.

A Hargita megyei Etéd községben nem először okoz gondokat a medve. Az éjjel ismét állatokat ölt meg. Az éjjel megint meglátogatott a medve Etéden – írja a község önkormányzatának Facebook-oldalán. Mint írják, az egyik lakos két bárányát falta fel a medve, ugyanakkor a kerítést és az ólt is összetörte.

Kiszorítva a természetes életterükből, a gyengébb egyedek nem kapnak már elegendő élelmet a természetben, ezért a lakóövezetekben keresik azt, s a háziállatok – adott esetben az emberek – életére törnek.

 
Forrás: Maszol.ro