őzek dézsmálják a szekszárdi konyhakerteketElszaporodtak az őzek Szekszárd belterületein. Az állatok a társasházak konyhakertjébe járnak csemegézni, a tulajdonosok tehetetlenek. Zártkertről lévén szó, tilos a vadakat kilőni.

Őzgidácska sete, suta, rászokott a paprikára - valahogy így mondhatná a mesét esténként kisunokájának az a szekszárdi nagyapa, aki Puskás Tivadar utcai társasházának konyhaablakából nézi, mint legelik le az őzek veteményeskertjét.

Paprikapalánta termőhegye, uborka, cukkini, vöröshagyma, szőlőhajtás - semmit nem kímélnek a Bakta oldal Kisbödő felőli részének elgazosodott, erdős részéből érkező vadak. Régebben itt szőlők voltak, amit az állami gazdaság példás rendben tartott, de a kilencvenes évek után a műveletlenül hagyott terület elbokrosodott, vadak telepedtek meg benne. A Puskás Tivadar utcában lakók éjszaka nyitott ablaknál hallgatják, ahogy ugatnak az őzek, kora reggel pedig a kertben szembetalálkoznak velük. Az állatok a veteményesekbe általában csoportosan érkeznek csemegézni, de néhány napja például egy magányos őzbakot kergettek el a lakók.

- Tehetetlenek vagyunk, pedig már mindent megpróbáltunk, valamennyi legális vadriasztószert kipróbáltuk. Permeteztünk, illóanyaggal telített nylon tasakokat helyezetünk ki, madárijesztőt állítottunk, drótot húztunk kerítésnek - sorolja Gyuricza Mihály mindazokat a módszereket, amiket bevetettek az őzek ellen, eredménytelenül.

Elsősorban a tulajdonosnak kell védekeznie, mindent megtenni a vadkár elhárítása érdekében. Ha ez nem jár eredménnyel, akkor meg kell keresni az adott területen vadászatra jogosult társaságot - jelen esetben a Bakta Vadásztársaságot -, és közösen kidolgozni valamilyen stratégiát - kaptuk az információt az FVM Tolna Megyei Vadászati Felügyelőségén. Ha ez sem vezet eredményre, vadkárt lehet bejelenteni kártérítési igénnyel. Amennyiben nem tudnak megegyezni, a kárvallott polgári peres eljárás során próbálhatja meg érvényesíteni a vadkár iránti igényét.

- Belterületen nem lehet vadászni, ezért a Puskás Tivadar utcában nem lehet kilőni az őzeket - mondta Taksonyi József, a Bakta Vadásztársaság hivatásos vadásza. - Egyébként sem lehet minden vadat elejteni, mivel a társaságok az FVM által meghatározott keretszámon belül vadászhatnak. Amúgy a kilövés sem jelentene valószínűleg végleges megoldást, mert az őz territoriális állat, ami azt jelenti, hogy a kilőtt vad helyét előbb-utóbb elfoglalja egy másik.

A probléma megoldására Taksonyi József villanypásztor állítását javasolja, mint a vadak elleni védekezés legegyszerűbb és leghatékonyabb módszerét. A vadászmester saját, Csötönyi-völgyben lévő szőlőjénél is ezt a módszert alkalmazta a vadak távoltartására, mert hiába hivatásos vadász, golyós fegyverét itt nem használhatja lévén zártkertről, belterületről van szó.

Villanypásztor vadak ellen

A vadriasztás leghatékonyabb módszere a villanypásztor. A védeni kívánt területet háromsoros dróttal kerítik körbe, amibe 12 voltos áramot vezetnek. Ez az emberre nem veszélyes, ugyanakkor a gyenge áramütés az állatokat távol tartja. A két alsó drótot 20 és 40 centiméter magasságban helyezik el, ez a nyulak elleni védelmet szolgálja, a felsőt 80-85 centi magasan húzzák ki, ami az őzek ellen hatékony. Egy 600 négyszögöles terület bekerítésének költsége adapterrel, időkapcsolóval, körülbelül 25 ezer forint.

Forrás: Agroland