Nem kell ahhoz erdőben járni, hogy kullancs kerüljön a bőrbe. Bár a kullancsszezon május és június tájékán éri el csúcspontját Magyarországon, a nagyon sok fertőzött terület miatt máskor is érdemes résen lenni.
Fontos tudni, hogy nem minden példány fertőző. Ezzel együtt persze egy-egy túra vagy a szabadban töltött délutánt követően alaposan át kell nézni az érintetteknek önmagukat.
Árulkodó tünetek

– Gyermekkorom óta sokat túrázok, tisztában vagyok a veszélyekkel. Kétszer voltam már Lyme-kóros a kullancs miatt, mindkétszer sikeresen kigyógyultam belőle. A minap is találtam magamon kullancsot, pedig nem jártam erdőben – említette dr. Kiss Csaba háziorvos, aki elmondta, hogy a páciensei között is gyakran vannak kullancscsípésre panaszkodók: – Mindig részletesen elmondom nekik, hogy mire kell ügyelniük. A Lyme-kórnak eleve két hónap a lappangási ideje, és aközben ki sem lehet mutatni. A csípés helyét és a bőr reagálását kell figyelni egyszerre.

Izomfájdalom, fejfájás, fényérzékenység, láz, hányás és arczsibbadás jelezheti, hogy fertőzést kaphatott el valaki. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni olyankor! A több hetes antibiotikum-kúra segíthet a gyógyulásban.
Általában a zárt ruházat az ajánlott, az viszont nem szellőzik. Az a fontos, hogy minden túra után alaposan át kell nézni magunkat és a társunkat. Annak idején, amikor táboroztattunk, volt, akiken tizenöt-húsz kullancsot találtunk, úgy kellett lerázni róluk – említette Haraszti Béla, a Pedagógus Természetbarát Egyesület elnöke.

– Nem kell azonnal megrémülni, ha valakin kullancs van. A szakszerű eltávolításra kell törekedni: arra szükséges ügyelni, hogy ne nyomjuk össze a potrohát, nehogy fertőző anyagot eresszen a bőrbe. Hajdanán klór-etillel szinte kifagyasztottuk a kullancsot a bőrből, ami hatásos módszer volt.

Forrás: Szon