Közép-ázsiai sáskafaj lepte el ukrajna parkjaitEgzotikus sáskafaj jelent meg a kelet-ukrajnai Luhanszk város parkjaiban, ahová a rovarokat valószínűleg Közép-Ázsiából hurcolták be. A nagyméretű sáskák először egy harminchektáros napraforgómezőt támadtak meg a város határában, ahol négyzetméterenként 50-70 egyedüket regisztrálták. A területet sikerült megtisztítani a kártevőktől, de egyes példányaik akkorra már eljutottak a nagyváros parkjaiba - írta csütörtökön a kijevi Fakti című napilap.
Luhanszk megye növényvédelmi főfelügyelője, Vaszil Pantyelejev az újságnak elmondta, hogy a nem éppen a mezőgazdaságáról híres régióba az Ukrajnában nem honos sáskafajt valószínűleg Tádzsikisztánból vagy Üzbegisztánból vitték be az árujukkal ottani kereskedők, akik zömmel textíliát árulnak a helyi piacokon.
A lap beszámolója szerint Luhanszkban egyesek még örülnek is annak, hogy a parkokban megjelentek a sáskák. A gyermekeikre vigyázó fiatal anyáknak ugyanis kimondottan tetszik, hogy nyugodtan beszélgethetnek egymással, amíg csemetéik a nagy szöcskéket kergetik.
A helyi rovartani szakemberek megnyugtatták a lakosságot, hogy a sáskák sem emberre, sem állatra nem jelentenek veszélyt.

Forrás: Kárpátinfó