kukáznak a vaddisznók kolozsváronA Bükk vadállatait turisták által elhagyott szemétkupacok csalogatták a lakott területekre. Az erdő természetvédelmi terület, de rengeteg gond van amiatt, hogy nagyon közel van a városhoz – mondta el Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke: „Rengetegen járnak erre a területre, és óriási mennyiségű hulladék keletkezik, amelyet egyrészt nem hordanak el, másrészt nagyon gyorsan telítődnek a kukák, mert nincs elég szeméttároló kihelyezve.”

A vadállatok a legtöbb esetben nem jelentenek veszélyt az emberre.

„Nem veszélyes a kukázó vaddisznó, ha esetleg bejár, mert a vaddisznó éppúgy fél az embertől, mint az ember a vaddisznótól. A többi vad, olyan, amelyik a ház közelébe bemegy, a kertekbe, a szarvas vagy az őz, az az emberre nem veszélyes, esetleg a növényzetre veszélyes, a kukoricára s ehhez hasonló növényekre.” - tájékoztatott Deák István vadász.

Még elmondta, hogy a medvék közül is csak az anyamedvék jelenthetnek igazi veszélyt. Ha viszont távol akarjuk tartani a vadállatokat a háztájéktól, vagy a lakott területtől, akkor ügyelni kell arra, hogy a szabadon hagyott hulladékba ne legyenek ételmaradékok, amelynek a szagát megérezhetik az állatok.

Forrás: Erdély FM