megkezdődött az őzek párzási időszakaOrszágszerte megkezdődött az őzek násza. Ilyenkor a vadak elvesztik veszélyérzetüket, és a legváratlanabb helyzetekben bukkanhatnak fel a közutakon. Emiatt évente több száz baleset történik. Az autósoknak ilyen esetben azonnal hívniuk kell a rendőrséget, amely értesíti a helyi vadásztársaság munkatársát, vagy más illetékest. Július közepétől körülbelül augusztus 10-ig tart idehaza az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor elvesztik veszélyérzetüket, űzik, hajtják egymást, emiatt a legváratlanabb helyeken és időpontokban keresztezik a közutakat. Általában hajnalban és alkonyatkor jellemzőek az ilyen esetek, de napközben sem árt az óvatosság. Becslések szerint évente több száz vad-gépjármű ütközés történik az utakon, ezért a szakemberek fokozott óvatosságra intik az autósokat. Elsősorban az olyan helyeken kell figyelni, ahol az út mentén sűrű erdős vagy bokros rész van.

Ha bekövetkezik a baleset, akkor a járművezetőnek azonnal értesítenie kell a rendőrséget. A kapitányságok tudják, hogy ki a helyi, vadászatra jogosult vadásztársaság, földtulajdonosi közösség vagy erdészeti részvénytársaság. Egyrészt ők viszik el a sérült vagy elhullott őzeket, másrészt lehetőséget kapnak arra, hogy megvizsgálják a baleset helyszínét. Ez abban az esetben fontos, ha az autós kártérítési pert akar indítani.

A baleseteknek csupán a harmada jut el a bíróságra, mert az ügyek többségében a vadászatra jogosult és az autós meg tud egyezni a kártérítésről. Az más kérdés, hogy a vad-gépjármű ütközések egy része ki sem derül. Ha az autóban nem keletkezik nagy kár, egyes sofőrök az elütött őzeket bepakolják a csomagtartóba és elhagyják a helyszínt. Nem árt azonban tudniuk, hogy ez lopásnak minősül.

Forrás: FH