bükkösAz ország két legtávolabbi erdészetének, a Fehérgyarmati és a Szentgotthárdi egységek munkatársainak is volt lehetősége szakmai tapasztalatcserére, amikor a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. küldöttsége látogatott az ország legnyugatabbi részére, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-hez. A nyírségiek bepillantást nyertek az egyes erdészeti igazgatóságok munkájába – az alföldi szemnek megdöbbentő és lenyűgöző állományviszonyokkal szembesülve. Az erdei és lucfenyvesek, gyertyános tölgyesek és bükkösök láttán nyilvánvaló volt, hogy Magyarország egyik legjobb erdőállományát kezelik a Vas megyei kollégák.

A szombathelyi program során pásztás lucfenyő természetes felújításának tanulmányozása mellett jutott idő a Stájer-házi Erdei Iskola és Múzeum bejárására is. A második nap délelőttje a Vasvári Igazgatóság, délutánja a Sárvári Igazgatóság megismerésével telt. Ellátogatott a csoport a híres Jeli arborétumba, majd a Farkaserdőbe is, ahol a gyertyános tölgyesek nevelése és természetes felújítása folyik.

Az erdőgazdaság négy egysége közül a Szentgotthárdi Igazgatóság maradt a program végére. Rábagyarmaton a lucfenyőnél előforduló szúkárosítást és a felszámolást mutatták meg a vendégeknek, majd Csörötnek-Csikólegelő térségében a Pro Silva elveken alapuló erdőkezelés, Őriszentpéternél pedig az erdeifenyő természetes felújítási kísérletének tapasztalatairól következett beszámoló.

A gondos és szívélyes házigazdáknak köszönhetően alkalom nyílt a különböző emlékhelyek és látnivalók felkeresésére is: Kőszeg, Vasvár nevezetességei, Erdészek az Őrségi és Vendvidéki erdőkért kopjafa, Felsőszölnöknél a hármashatárkő, az őriszentpéteri római katolikus templom, a szalafői jégverem és a Pityerszeri falumúzeum - mind hozzájárultak ahhoz, hogy ne csak szakmai, hanem kulturális szempontból is emlékezetes legyen a kirándulás.

Forrás: ForestPress