kilenc napig muzsikált az erdőEgész napos rendezvény zárta a Muzsikál az erdő elnevezésű, kilenc napon át zajló programsorozatot július 13-án Fenyvespusztán. Mátra erdőiben 17 helyszínen zajlottak július 5-étől kilenc napon át a Mátrai művészeti napok rendezvényei Muzsikál az erdő címmel.

Az első ízben  2004-ben megrendezett programsorozat célja, hogy a résztvevők a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt közelebb kerüljenek. Idén Kozárd, Mátraalmás, Galyatető, Dorogháza, Mátramindszent, Bátonyterenye, Mátraverebély, Nemti, Kazár, Szurdokpüspöki, Pásztó, Mátrakeresztes, és Fenyvespuszta adott otthont a rendezvényeknek, köztük erdei és templomi koncerteknek, túráknak és gasztronómiai programoknak. A zene és a természet kedvelői erdei koncerten hallgathatták meg többek között a Vadászkamara Kürtegyüttest és a Budapest Rézfúvós Quintettet, a Royal Fanfar Ensemble trombitaegyüttest, vagy a Primavera Fúvósötöst. A zárórendezvény helyszínére gyalogtúrán is el lehetett jutni, ezen a napon az érdeklődők megtekinthették a bátonyterenyei történelmi képeslapgyűjteményt, valamint Vámos Károly erdész vezetésével sétálhattak a Tuzson arborétumban.

Az erdei koncerteket Kiss János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium természeti erőforrások főosztályvezetőjének köszöntője nyitotta meg.
- Mai rohanó világunkban van néhány dolog, ami a természetes kerékvágásba tereli az emberek életét. Nekem az erdő, a muzsika és a lovak biztosítják a nyugalmat, a kikapcsolódást - hangsúlyozta Kiss János, hozzátéve: - Ebből a mai napon kettő biztosítva van: az erdő csendje és a megfelelő zene, amelyhez nagyon jó szórakozást kívánok mindenkinek.
A rendezvénysorozat utolsó állomására rengeteg érdeklődő ellátogatott, akik meghallgathatták a kiskunlacházi ifjúsági fúvószenekar, a Musica Mansueta kamarazenekar, a szlovákiai Podjavorská Muzika zenekar, valamint a Corpus Harsona Quartett előadását. Az erdei étkek estjén vaddisznópörköltet és finom borokat kóstolhattak az ínyencek, este pedig a Salgó Sramli zenekar húzta a talpalávalót.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap