dám tenyésztés akácgazdálkodásHorvátországban komoly lehetőségeket látnak az akácgazdálkodásban, és több helyen elkezdődött a dám tenyésztése is. Dr. Miroslav Benko, a Horvátországi Erdészeti Intézet vezetője és dr. Littvay Tibor, a nemesítési osztály vezetője a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében a magyar tapasztalatokról tájékozódott.

Miroslav Benko szerint Horvátország erdei különböznek a magyar állományoktól, de egyes helyeken jelen van az akác, és hasonló a helyzet a dámmal is. Náluk komoly fejlődésnek indult a magánerdő-gazdálkodás, ennek nyomán sok erdőtulajdonos kezdett foglalkozni a dámmal. Az intézet ezt a munkát szeretné segíteni, ehhez viszont gyakorlati tapasztalatokra van szükség, éppen ezért választották tanulmányútjuk helyszínéül a Gúthi Erdészetet.

Mint köztudott, Európa egyik legjobb dámpopulációja él az erdészet területén: a jelenlegi és a korábbi világrekord dámbika is itt esett el. Gúth arról is nevezetes, hogy ez az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját – emlékeztetett Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.
Az erdészeti kutatás támogatásáért a napokban Vadas Jenő emlékéremmel kitüntetett szakember elmondta, hogy hazai és külföldi érdeklődők azért is gyakran keresik fel az erdőgazdaságot, hogy az akácgazdálkodásról, a faanyag feldolgozhatóságáról szerezzenek ismereteket.
 
A kutatókat elkísérte a magyar Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója is. Dr. Führer Ernő elmondta: a két ország kutatói öt évvel ezelőtt alakítottak ki szakmai kapcsolatot egymással. Összeköti őket, hogy évtizedekkel korábban a magyar erdészeti kultúra terjedt el a térségben. Elsősorban a klímaváltozás, és az emiatt megjelenő új kártevők elleni küzdelem területén van együttműködés a szakemberek között.

Forrás: ForestPress