fakitermelő világbajnokságSopronban készül a fakitermelő-világbajnokságra a háromfős magyar válogatott. A versenyt októberben, Németországban rendezik. Közel négy évtizeddel ezelőtt magyar kezdeményezésre rendezték meg az első fakitermelő-világbajnokságot.

A soproni szakembereknek köszönhető, hogy a hazai csapat évről évre eredményesen szerepel a versenyeken. Tóth József Gyula – Fertőboz polgármestere – 1998-ban lánckímélő darabolásban a negyedik helyen végzett. Időközben létrehozták a Fakitermelési Munkakultúra Alapítványt. A kuratórium elnöke a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatója, dr. Gólya János. Korábban ő látta el a csapatvezetői teendőket is, ám mivel beválasztották a nemzetközi szövetség szervezőbizottságába, így összeférhetetlenség miatt meg kellett válnia a posztjától.

– A csapat háromfős, lesz miskolci, sombereki és ráckevei indulónk – mondta el megkeresésünkre Gólya János. – Az októberi világversenyen Tóth József Gyula egyéb elfoglaltsága miatt nem vesz részt. Igaz, a lehetőség számára is adott, hogy két év múlva elinduljon. Az utánpótlás is biztosított, hiszen egy ifjúsági versenyzőt is elindíthatunk a 24 éven aluliak versenyében.A versenyzők tíz alkalommal Sopronban egy speciális tanpályán készülnek. Gyakorolják a döntést, a gallyazást, a kombinált darabolást, a lánckímélő darabolást, valamint a szerelést. Igaz, az utóbbi időben Sopronban és a város környékén jelentősen megfogyatkozott a
lucerdők száma, így a döntést és a gallyazást is mesterségesen kialakított versenyfákon gyakorolják.

– Alapítványunk éves szinten kétmillió forintból gazdálkodhat – folytatta az elnök. – Ebből a pénzből fedezzük a felkészülés, a szállás, az utazás költségeit, valamint a versenyzők fűrészeit, védőfelszereléseit. A versennyel a fakitermelési munkakultúra fontosságára is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Forrás: Kisalföld