tönkremehet a bükki nemzeti parkAz utóbbi években egyre elkeserítőbb jelenségeket tapasztalok a Bükkben. Van ugyan egy igazgatósága - és gondolom szakapparátusa is - a nemzeti parknak, csak nem tudom, hol fejtik ki tevékenységüket és egyáltalán mit csinálnak? Szinte meg sem tudnám mondani, mikor találkoztam utoljára természetvédelmi őrrel, pedig turistaként gyakran járom a Bükköt. Viszont megszüntették bizonyos közutak fizetés ellenében való használatát. Ennek köszönhetően boldog-boldogtalan rodeózik a Bükkben ész nélkül, egyesek motokrosszpályának használják a patakokat, olajukat köpködő, bűzös füstöt ontó őskori traktormaradványokkal vagy utánfutóját üveghangon vonszoló autóval lopják a kitermelt fát.
Arról nem is beszélek, hogy lassan már az összes bükki aszfaltút átsorolható lesz a tankcsapdákkal tarkított enyészet kategóriájába. Évek óta javítatlan kátyúk, teljesen kimosott, feltöltetlen útpadkák, eltömődött vízátvezetők, kidőlt védőkorlátok, rozsdaette jelzőtáblák, és még sorolhatnám.

Az erdészeti tevékenységet végzők is irdatlan mennyiségű mocskot hagynak munkájuk után: ételmaradványok, újságok, sörösüvegek, gázolajos kannák négyzetméteres olajfoltok a talajon stb. A fakitermeléshez ugyan nem értek, de nem látom át, miért kell holdbéli tájakat „varázsolni" egy természetvédelmi területen - százméteres körzetben szétszórva a gallyakat, nyesedékeket, hogy helyenként már az ember kerékpárral is csak vállra véve, gyalogosan tud közlekedni. Persze ezt nyilván nem a frekventált turisztikai területeken valósítja meg az erdőgazdaság. Véleményem szerint nagy bajban lenne az igazgatóság, ha a turisták, természetjáró egyesületek, iskolák időnként nem szerveznének különböző természetvédelmi akciókat. Rajtuk kívül ugyanis senki sem foglalkozik a természet védelmével, a jelzett utak karbantartásával, a kiépített pihenőhelyek gondozásával. Szomorú vagyok, mert úgy látom - külföldi tapasztalatokkal összevetve -, hogy a mi Bükki Nemzeti Parkunknak már nincs gazdája. Újra hivatástudattal bíró, lelkiismeretes erdészekre, természetvédelmi őrökre lenne szükség és azokra a már feledésbe merült tilalmakra és szankciókra, amelyek valóban egy nemzeti park megóvását szolgálják.

Forrás: Metro