erdőirtás és árvizekA rendszeres erdőirtás az oka annak, hogy a hét elején 24 halálos áldozatot követelő és több milliárdos károkat okozó árvíz keletkezett Nyugat-Ukrajnában – véli a Kijevi Ökológiai-Kulturális központ igazgatója Vladimír Bojerko. A szakember a Kárpátokban folyó barbár erdőirtás beszüntetését és az erdőállomány helyreállításának megkezdését tartja a legidőszerűbb feladatnak a pusztító árvizek megelőzése érdekében.

A Podrobnosti.ua internetes hírportál információi szerint Ukrajnában az előző század 60-as éveitől kezdve vágják az erdőket. A Kárpátok az utóbbi 40 évben elveszítette erdőtakarója nagyobb részét, így pedig képtelen visszatartani a nedvességet. Ezt a veszélyt szomszédaink Lengyelország, Románia és Szlovákia már belátták, és szinte teljesen le is állították az erdőirtást a Tátrában és a Kárpátokban.
A Legfelsőbb Tanács viszont az utóbbi évek hatalmas kárpátaljai árvizeit látva sem igyekszik elfogadni azt a törvénytervezetet, amely megakadályozhatná a barbár erdőirtást – jegyezte meg Bojerko.
A szakértő elsősorban az Állami Erdőgazdaságot tartja felelősnek a kialakult helyzetért. Az ő feladatuk ugyanis, hogy egyensúlyban tartsák a faipari termelést és az erdővédelmet. Bojerko azt tanácsolja, hogy ezekkel a funkciókkal külön hivatalokat bízzon meg a kormány, hogy ily módon hatékony ellenőrzés alá vonható legyen az erdőirtás.

Forrás: Kárpátinfo