karpat farkasvadaszok2017kA közösségi hálón sokan elítélik a vadászok tetteit, de a ragadozók gyakran félelemben tartják a szomszédos falvak lakóit, megölik és elviszik az állataikat.

Kárpátalján, Feketetisza (Rahói járás) községben a Kőrösmezői Állami Erdővállalkozásban hat farkast ejtettek el – számoltak be a Facebook-oldalon. A bejegyzéshez hozzászólók többsége negatív véleményét fejezte ki az erdészekkel kapcsolatban – számol be a KarpatNews.

„Kiráz a hideg az emberi kegyetlenségtől és ökológiai írástudatlanságtól” - írta az egyik Facebook-felhasználó.
„Megértem, hogy van olyan munka, ahol gyilkolni szükséges. De ilyen mértékben? És ilyen büszkén kommentálják? Még az állatok sem csinálnak ilyet”- tette hozzá Nagyija ugyanazon bejegyzéshez. Amint arról korábban hírt adtunk, farkasokat vadásztak le a Huszti járásban.

Az eset a kárpátaljai Saján (Huszti járás) üdülőfaluban történt, ahol nem csak turisták, de farkasok is megfordulnak.
Korábban Jablonovka és Rákos (Huszti járás) települések lakosai a vadászokhoz és a hatóságokhoz fordultak segítségért a farkasok miatt. Az emberek panaszkodtak, hogy a farkasok megölik a juhokat, a kecskéket, s még a kutyákat is széttépik. A helyi lakosok segítségére az erdészek siettek Szépi Károly, a járási Erdész szervezet vezetőjével az élen. A szakértők elkezdték nyomon követni az ordasokat a traktusokban is.

Roman Kelemen, aki szintén részt vett a vadászaton, elmondta a Mukachevo.net hírportálnak, hogy a Romániával határos területeken a legmagasabb a farkasok előfordulása, időnként a falvakban is támadnak, mert könnyebb elejteniük egy háztáji állatot, mint egy vadat.

A hideg beköszöntével a vadállatoknak több élelemre van szükségük, ezért ha nem lövik ki őket, nagy kárt okozhatnak a falusiaknak. Akár gyermekre vagy hajléktalanra is támadhatnak – mondta Roman Kelemen. Ezért november ötödikén vadászatot rendeztek, mely során a helyi vadászcsapat vezetője megállapította a farkas-járta területet. A vadászoknak sikerült csapdába ejteni és levadászni egy 35 kilogrammos nőstényt és 42 kilogrammos párját. Az erdészek kijelentették, hogy a falubeliek most már nyugodtak lehetnek.

Forrás: Kárpátinfo