kötélpálya a pilisi parkerdőnélKötélpálya szállítja a viharban kidőlt fákat a Pilisi Parkerdőben. Amint arról korábban beszámoltunk, az Emma névre keresztelt vihar a főváros környékén Budaörsön okozta a legnagyobb kárt az erdőkben, ahol mintegy öt hektáros területen tövestül döntötte ki a fákat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. egyedülálló technológiával, kötélpálya alkalmazásával számolja fel a tavaszi viharkár nyomait a budaörsi kopárokon. A ledőlt faanyag csak különleges technológiával, kötélpálya segítségével szállítható el a hegyoldalból. A 80-100 év közötti, tövestül kifordult fákat a 400 méter hosszúságú kötélpálya helyenként több mint 50 méteres magasságban szállítja.

A kötélpálya alkalmazása önmagában nem ismeretlen az erdészeti gyakorlatban, hegyvidéki viszonyok között alkalmazzák a meredek hegyoldalakban lévő faanyag mozgatására. Ebben az esetben azonban egy völgyet kell vele áthidalni, ami szokatlanul magasra, több mint 50 méterre emeli a szállított faanyagot. Ráadásul jelen esetben a kötélpálya egész fákat szállít, mert a környékre jellemző tűzveszély és a már növekvő facsemeték védelmében nem lehet a törzsről levágott koronarészeket, ágakat a helyszínen hagyni. Harmadik különlegesség a kötélpálya rögzítése. Hagyományosan nagyméretű fákhoz vagy a talajhoz rögzítik a kötélpálya felső állomását. A kopárokon azonban egyik megoldás sem lehetséges, ezért egy legmodernebb technológiát képviselő erdészeti kihordó szerelvény, úgynevezett forwarder alkotja a felső állomást.

Emlékezetes, hogy a 2008. március 1-i, Emma névre keresztelt vihar a főváros környékén Budaörsön okozta a legnagyobb kárt az erdőkben, ahol mintegy öt hektáros területen tövestül döntötte ki a fákat. Összesen több mint 3000 köbméter faanyag pusztult el a vihar következtében.
A budaörsi meredek, szinte megközelíthetetlen hegyoldalakon természetvédelmi szempontok miatt csak öt hónappal a vihar után lehetett megkezdeni a kárfelszámolást.

Az elpusztult fenyőerdő helyén őshonos fafajokból álló lombos erdőállomány áll majd. A fiatal csemeték már a területen vannak, ezért is fontos, hogy a kötélpálya kíméletesen, a levegőbe emelve szállítsa el a kidőlt fákat a helyszínről.

Forrás: ForestPress