pusztultak az állatok a vadaskertbenHúsz állat pusztult el az elmúlt hónapban a Kecskeméti Vadaskertben. Legalábbis a megyeszékhelyen ez a hír kering. A városban terjedő hírek szerint az állatok a nem megfelelő tartás és ellátás miatt pusztultak el, sőt állítólag megfelelő számú szakképzett állatgondozó sincs. A listán egy mocsári antilop, 12 nyílméregbéka, öt kameruni kecske, és két katta, azaz gyűrűsfarkú maki szerepel.
A megemlített állatok töredéke, és nem is felsoroltak pusztultak el. A mostani elhullás mértéke pedig semmivel sem nagyobb, mint bármikor máskor volt - hangsúlyozta Kiss László, a vadaskert kuratóriumi biztosa a baon.hu-nak. - Az állatorvos minden reggel ellátogat a kertbe, és ellenőrzi a kert lakóit.
Az állatokat nem a helytelen tartás miatt vesztettük el. Minden elhullott állatot a törvényi előírások szerint felküldünk a MGSZH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságához, Budapestre, ahol elvégzik a boncolást, és a teljes körű vizsgálatot.
A vadaskert látogatói sajnos a zoo-csemegén kívül - külön kérésünk ellenére - az állatoknak más táplálékot is adnak, jó szándékkal, mely az ember számára kedves, de az állat számára végzetes lehet.
A törvényi előírásokat betartva a vadaskert megfelelő létszámban alkalmaz szakképzett állatgondozót - tudtuk meg Kő Ferenctől, a Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnökétől. Hozzátette: mértékét tekintve nem kiemelkedő az állathullás.
Előfordul, hogy bizonyos időszakra nézve több állat pusztul el, de ez bármely állatkertben, állattelepen megesik.

Forrás: BAON