feltérképezték az erdőtA közeljövőben minden erdészetnél ötnapos képzéseket szerveznek talajtani témában. Befejezték a Beregi síkság legnagyobb összefüggő erdőségének, a Bockereki erdőnek a termőhelyi és talajtani vizsgálatát a Nyugat-Magyarországi Egyetem szakemberei. A több hónapos, tavasszal véget ért terepi munka tapasztalatairól dr. Kovács Gábor, az intézmény egyetemi docense tartott előadást Baktalórántházán, a NYÍRERDŐ Akadémia rendezvénysorozata keretében. 

A Bockereki erdőt ilyen szempontból eddig nem vették górcső alá a szakemberek. Dr. Kovács Gábor elmondta, hogy a Bockereki erdőben négy talajtípus (lápos réti talaj, réti erdőtalaj, öntés erdőtalaj és agyagbemosódásos barna erdőtalaj) különül el egymástól. Meghatározó, hogy a három métert is eléri a szintkülönbség a terület egyes részei között. A vizsgálat kiterjedt a termőhely és az erdőállományok kapcsolatának elemzésére is.
A kelet-magyarországi munka ezzel nem ért véget: már elkezdődött a Baktalórántházi erdőtömb feltérképezése is.
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. 2004 óta rendezi meg a konferenciasorozatot, amely aktuális témákon keresztül a társaság meghatározott munkavállalói körének speciális képzése. Céljai között szerepel a szakmai ismeretek szinten tartása-bővítése, a társszervezetekkel való együttműködés erősítése, illetve esetenként új technológiák, műszaki berendezések valamint a mindennapi munkára vonatkozó törvények, szabályozások ismertetése.
A baktalórántházi rendezvényen a NYÍRERDŐ Zrt. összes erdészete képviseltette magát: az akadémián az egységek gyakorlati munkát végző, műszaki vezetői vettek részt. A termőhelyi és talajtani tudnivalók legújabb eredményeinek megismerése annyira fontos a mindennapi munkában, hogy a közeljövőben minden erdészetnél ötnapos képzéseket szervezünk majd ebben a témában – mondta Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

Forrás: ForestPress