terepjáróAz USA Erdészeti Szolgálata visszavonta egy közcélú hirdetését. Visszavonta az Amerikai Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata egyik reklám szövegét, melyben az erdőtüzek megelőzését célzó Smokey Bear mozgalmat jelképező maci figura arra figyelmeztet, hogy a terepjáró (quad) járművekből származó szikra erdő- és bozóttüzet indíthat el – jelentette az AP. Az off-road sporttal foglalkozó csoportok ugyanis panaszt tettek a hirdetés szerintük nem helytálló üzenetére, mely szerint a terepjárójukat szabályszerűen működtető vezetők is erdőtüzeket okozhatnak.
Az erdőtüzek megelőzésére vonatkozó Smokey Bear üzenetet ki kellene terjeszteni  valamennyi erdőjáróra, turistára. Ez volna az Erdészeti Szolgálat, az Állami Erdészeti alkalmazottak Országos Szövetségének és a Reklám Tanácsnak a kölcsönös érdeke, áll az USA Erdészeti Szolgálata közleményében.
Mivel a reklám  úgy értelmezhető, hogy tartalma sportszerűtlen módon célozza meg az off-road járművek vezetőit, az Erdészeti Szolgálat kérte a tévéadókat és más médiumokat, vegyék le műsorukról a hirdetést.
Az idahoi székhelyű, Kékszalag Koalíció, amely az off-road járművet üzemeltetők érdekeit képviselő csoport, üdvözölte a hirdetés visszavonását.
Don Amador, a csoport nyugati képviselője őszintén reméli, az erdészeti hivatalok szándéka az volt, hogy pozitív üzenetet közvetítsenek a járművek biztonoságos használatát illetően, a közösségi tuladonban lévő földeken.
Bármi is volt a szándék, a reklám szövege igen helytelenül azt az üzenetet közvetítette, hogy a tűz megelőzésének legjobb módja, ha a terepjárók vezetői otthon maradnak. E helyett inkább az Erdészeti Szolgálat által is jóváhagyott szikrafogó használatát kellene szorgalmazni, és a járművek használatát az engedélyezett útvonalakra és területekre kellene korlátozni.
Erdészeti szolgálati források közölték, hogy a hirdetéssel nem azt az üzenetet szándékoztak közvetíteni, hogy valamennyi terepjáró tüzet okoz, inkább azt, hogy a tűzmegelőzés mindig nagyon fontos, különösen a nagyon tűzveszélyes időszakokban.
Az Erdészeti Szolgálat támogatja a felelős terepjáró használatot a közösségi földeken, mondta a hivatal közjóléti igazgatója. A járművezetők közföldeken való közlekedés közben szikrafogót kötelesek használni, ami megakadályozza a szikra kijutását a kipufogó rendszerből.

Forrás: ForestPress