garázda vaddisznók sopronbanSopron - Egyre több vaddisznó lepi el a Kutyahegy magasabban fekvő területeit. Mintegy száz család tart attól: előbb-utóbb baj lesz ebből. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. ígéri, ősszel állományritkítás lesz. – Hiába a kerítés, a vaddisznók kitúrják azt, s nap mint nap látni, hogy garázdálkodnak a kertekben. A szomszéd vizsláját nemrég szét is tépték – meséli aggódva a Kutyahegy magasabb területein élő mintegy száz család nevében Mersich Tímea gyesen lévő kismama.


Feltépte a talpfát

– Olyan is előfordult, hogy az egyik vasúti talpfát, amely a kerítésünk alapjául szolgált, egy vaddisznó kitépte és benyomta az udvarunk közepére. Megesett, hogy egy vaddisznósüldő beleesett az egyik szomszéd vízaknájába s rúgkapálva összetörte az órát. Meg is fulladt, a tetemét másnap szedték ki az aknából.

– Két éve költöztünk ide s télen már feltűntek nálunk a vaddisznók. Aztán egyre inkább elszemtelenedtek a környéken, most már minden évszakban láthatjuk őket a kertekben, udvarokban. Télen délután egy óra tájban, mostanában este hét-nyolc óra között jelennek meg.

Három hónapos csecsemőnket nem is lehet felügyelet nélkül hagyni az udvarban, de sok kisgyermekes családnál van ez így – folytatta az édesanya. – Jó lenne, ha irtanák a vaddisznókat, míg nem esik valakinek baja, hiszen ősszel és télen a gyerekeknek gyalog kell lemenniük a főútra, ide nem jár autóbusz. Ki tudja, mikor mi történhet. A vadászok azt mondják, lakott területen nem lőhetnek, így nem tudunk semmit sem csinálni, csak aggódunk.

Ha nem bántják, elmenekül

– A vaddisznó fél az embertől, és ha őt vagy a kicsinyeit nem bántják, elmenekül előle. Az erdei vad az emberhez képest fordított életet él, nappal alszik és estétől reggelig keresi táplálékát – mondta ezzel kapcsolatban Kiss József, a Sopron környéki erdők kezelője, a Taeg Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A vaddisznók a táplálék után kutatva keresik fel az erdőszélek közelében lévő kerteket. Ebben az időszakban a lehulló gyümölcsök különösen csábítóak számukra. A vaddisznó vadászata – mint minden más vadászható vadé – az illetékes hatóság által jóváhagyott állományszabályozási tervek alapján történik. A kutyahegyi terület a soproni Hegyvidéki Földtulajdonosi Közösség által hasznosított vadászterülethez tartozik, ahol az éves terv 160 darab vaddisznó elejtését tűzte ki célul, amelyből napjainkig 97-et lőttek ki.


Nem a kiirtás a cél

A kilövésekkel nem az állomány kiirtása a célunk – amit egyébként a törvény is tilt –, hanem a létszám csökkentése. A hegyvidéki terület vaddisznólétszámának további mérséklése céljaink között szerepel. Tavaly az őszi-téli időszakban módszeresen végighajtottuk a lakott területekhez közeli erdőket, amelyről egyébként több alkalommal a Kisalföld is tudósított. A lombhullás után folytatjuk ezeket a társas vadászatokat, addig is egyéni lesvadászattal apasztjuk az állományt. Azt azonban a gyérítések ellenére sem tudjuk garantálni, hogy az erdő melletti kerteket ne keressék fel időnként a táplálék után kutató vaddisznók.

Forrás: KO