elpusztulhat a főemlősfajok közel feleEdinburgh - Az ember legközelebbi rokonainak számító főemlősfajok csaknem fele, 634-ből 303 örökre eltűnhet, 69 akár éveken belül - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legutóbbi felmérése. A Ghánában és Elefántcsontparton őshonos Miss Waldron vörös kolobusz vélhetően már ki is pusztult, hiszen éppen idén harminc éve, hogy utoljára láttak egy példányt. A nyugat-afrikai majom az első főemlős, amely az utóbbi száz évben eltűnt a Föld színéről, és az első tragédiát az IUCN szerint valóságos fajpusztulási hullám követheti.
Az edinburgh-i főemlős-konferencián bemutatott jelentés szerint a következő években kihalhat például a szumátrai orángután, a vietnami piszeorrú tonkin, a lisztmajmocska néven is ismert kolumbiai gyapjasfejű tamarin és a madagaszkári óriás bambuszmaki, amelyből már csak 140 példány él vadon.

Az IUCN öt évvel ezelőtt készített felmérése alapján a főemlősök 25-30 százaléka minősült veszélyeztetettnek. Ez az arány azóta főként az erdőpusztítás, a mezőgazdaság kiterjedése és a vadászat miatt romlott tovább. "Több fajt szó szerint a kihalás szélére evett az ember. Egyes afrikai országokban például a gorilla- és a csimpánzhús drágább, mint a marha, a csirke vagy a hal" - mondta Russel Mittermeier, a IUCN főemlős osztályának vezetője.

A legrosszabb a helyzet Ázsiában, ahol a fajok 71 százaléka veszélyeztetett. A kontinensen belül Kambodzsában 90, Vietnámban pedig 86 százalék a kihalástól fenyegetett főemlősfajok aránya. "Még egy futballstadiont sem töltene meg az állatsereglet, ha a veszélyeztetettségi listán szereplő első 25 faj összes példányát összegyűjtenénk" - mondta Mittermeier.
A szakember szerint a jelenlegi évi 10 millió dollárról százmillióra kellene növelni a fajmegmentésre fordított összeget. "Ezt a csatát még meg lehet nyerni" - mondta a több mint ezer kormányzati és civil szervezetet és 160 ország csaknem 11 ezer önkéntes tudósát tömörítő IUCN szakembere, aki szerint számos jó példa áll az állatvédők előtt. A brazíliai arany oroszlántamarint és a fekete oroszlántamarint például le lehetett venni a kritikusan veszélyeztetett fajok listájáról, az ugyancsak végveszélyben lévőnek nyilvánított kongói hegyi gorilla populációja pedig a 2003-as felmérés óta növekedésnek indult - mondta a svájci székhelyű szervezet főemlősvédelmi felelőse.

Forrás: MTI