veszélyben a gyurgyalagokA quadosok és a kross motorosok miatt fészkekbe ragadtak a gyurgyalagok az egyik Gyúró melletti homokbányánál. A madarak által vájt járatok egyszerűen beomlottak a járművek alatt. Az esetet egy kirándulócsoport jelezte az állatvédőknek. A terület tulajdonosa nem tudja távoltartani a tiltott helyen motorozókat. A gyurgyalag egyébként fokozottan védett madár. Gyúrón Benkő Andrea járt.

R.: - Itt most Gyúró és Etyek között, az összekötő út mellett nagyon békés minden. Gyurgyalagok szálltak itt a fejünk fölött. Csiha Lászlóval, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegység vezetőjével állunk itt.

Csiha László: - Különböző időkből származó, tehát régebbi, frissebb nyomokat találtunk, Motorquadnak a nyomát. látszik, hogy használják. Ez a terület egy homokos, löszös hát, amelynek a felszínét nagyobb mennyiségben a talajhoz köthető pannon-sztyep társulás foglalja el. Ez az Európai Unió listáján is fönt szerepel, mint védett társulás. Számos értékes növényfajnak is élőhelyet biztosít.

R.: - A gyurgyalagokkal milyen gond lehet?

Csiha László: - Kétféle hatásról beszélhetünk, magának a fészkelésre alkalmas területeknek a veszélyeztetése. Ugye ez akkor valósul meg, amikor a lankásabb oldalakon próbálnak meg fölmenni, vagy lejönni ezek a crosszosok. És eközben a talajt is magukkal sodorják és adott esetben a fészkeket közvetlenül is veszélyeztetik ezzel.

R.: - Magyarán betemeti a homok a lyukat és nem tud kijönni a madár?

Csiha László: - Így van. Ezek a lyukak ezek nyolcvan centi, egy méter hosszú üregek. A szájadék körüli részei kerülhetnek így közvetlen veszélybe. Ez az egyik probléma. A másik pedig, hogyha rendszeresen van itt ilyen tevékenység, ennek hatására, itt a zajra gondolok és az emberi jelenlétre, ez zavarólag hat a madarak fészkelésére. Nem bírja bevinni mondjuk a táplálékot a fiókáknak. Magyarország egyik legszínpompásabb madara a gyurgyalag. Szinte minden testrésze más részben tündököl. Érdekes hangja van hozzá. Most egy olyan húsz párra becsülöm a fészkelő állományt. Még egy másfél-két hetet, augusztus közepéig kellene igazából kibírni nyugalommal, mert várhatóan addigra az idei fészkelések befejeződnek teljesen, és a madarak lassan elindulnak Afrikába, hogy majd jövő év májusa környékén jöjjenek vissza. Arra felhívnám azért a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv alapján a fokozottan védett faj fészkelésének bármilyen típusú veszélyeztetése az a bűncselekmény kategóriába esik, tehát kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény. Bizony akik kárt okoznak, akár akaratlanul, akár szándékosan ezt is célszerű hogyha mérlegelik.

Forrás: MR1