új vadásztársaság levélenA levéli vadásztársaság 2006-ban alakult 11 fővel. Tavaly március 1-től a helyi földtulajdonosok támogatásával, a helyben kialakított 3856 hektáros területen a vadászati jogot haszonbérbe vették. Elmondható: a ma már 20 főből álló vadásztársaság tagjainak többsége helyi lakos. Az összesen 236 hektár erdőterület mellett meghatározó a 3315 hektár szántó. A terület erősen tagolt, az autópálya és a főút mellett a Lajta folyó, és csatornái szelik keresztül. Mosonmagyaróvár közelsége, az úthálózat és a szélerőművek, számos zavaró tényező hat a gazdálkodásra. Ennek érdekes ellenpontja a hatalmas kerekek árnyékában legelésző gímszarvasbika látványa. A védett terület nagysága mintegy 88 hektár, ez a Natura 2000 hálózat része (Mosoni-sík), különleges rendeltetésű madárvédelmi terület. A mezőgazdasági területek túlsúlyának megfelelően meghatározó vad az őz és a mezei nyúl. A társaság becslése alapján 150 őz és mintegy 200 mezei nyúl képezi a vadgazdálkodás alapját. A tavalyi vadászévben összesen 75 nagyvadat és 250 apróvadat ejtettek el, amelyből a közel 160-as mezeinyúl-teríték kiemelkedő jelentőségű. A trófeabírálati adatok alapján megállapítható, hogy a vadállomány minősége jelenleg gyengébb, az elejtett 19 trófeás vadból egy sem érte el az érmes minősítést

Induláskor jelentős munka volt a területet ellátása vadgazdálkodási berendezésekkel, magaslesekkel, etetőkkel. A társaság jelenleg is igyekszik speciális vadföldkeverékekkel, takarmány kiegészítéssel, itatók felállításával a vad igényeit kiszolgálni. Tavaly mesterséges kibocsátással a fogolyállományt fejlesztették. A 3,5 hektár vadföld hozama mellett, a tavalyi enyhe tél ellenére, 1 millió forint értékű takarmányt etettek fel. Esetenként gímszarvas és vaddisznó is megjelenik a területen, színesítve a vadászati lehetőséget, de gazdálkodási jelentősége csekély, olykor viszont az állomány károkozása számottevő.

A gazdálkodás egyik fontos eleme a bérvadásztatás. A területre elsősorban apróvadas vendégek érkeznek, számukra augusztus közepétől vadászélményt nyújt a balkáni gerle, az örvös galamb majd a mezei nyúl vadászata A vadászterület gazdasági egyensúlya stabil. Kékesi Márton elnök az őzállomány minőségi és az apróvad mennyiségi fejlesztését tartja a közeljövő legfontosabb feladatának. Távolabbi terveik között szerepel, hogy összefogással égy vadászati és közösségi célokat szolgáló létesítményt alakítsanak ki.

Forrás: Kisalföld