fejlesztés a bükki nemzeti parkbanFelsőtárkányban aláírták a támogatási szerződést Megkötötték az Új Magyarország Fejlesztési Terv négy természetvédelmi projektjének támogatási szerződését. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 1,2 milliárd forintos uniós támogatásból többek közt élőhely rekonstrukciókat végeznek, javítják a bükki barlangok állapotát, békaátjárókat építenek, valamint a madarak védelmében az elektromos szabadvezetékek helyett földkábelt helyeznek el, és oszlopokat szigetelnek le a 2009 és 2012 között időszakban.

Az „Élő- és élettelen természeti értékek megőrzése, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése” pályázat 1,2 milliárd forintos fejlesztéseket tesz lehetővé a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén 2009 és 2012 között. Ez az összeg megegyezik az Igazgatóság egy éves költségvetésével. A száz százalékos támogatottságú, kétfordulós projekt első fordulójában, 2008 és 2010 között, 86 millió forint költségű előkészítő munkát végeznek el, és ezzel megalapozzák az 1,2 milliárd forint értékű fejlesztések megvalósulását. Az erről szóló támogatási szerződéseket csütörtökön írták alá Felsőtárkányban.

A Hevesi Füves Puszták és a Borsodi Mezőség tájvédelmi körzetekben 20 kilométeres szakaszon földkábelre cserélik a sok madár pusztulását okozó elektromos szabadvezetékeket. Oszlopokat és több mint 30 km hosszú középfeszültségű vezetéket szigetelnek le madárvédelmi szempontból a Bükki Nemzeti Parkban is, ahol számos fokozottan védett madárfaj költ.

A téli vermelőhelyekről a tavakhoz ezrével szaporodni vonuló békák közül sokat elgázolnak az utakon. A Bogácsi halastónál és Felsőtárkányban ezért az utak alatt békaátjárókat építenek, és terelőket helyeznek el, így kívánják csökkenteni a békapusztulást.
A bükki barlangok állapotának javítása érdekében egyes fokozottan védett barlangokat lezárnak, máshol létrákat helyeznek el, felmérik és visszatemetik az illegális beásásokat, és elkezdődik a Szeleta-barlang rehabilitációja is.

Az élőhely rekonstrukció keretében helyreállítják a világörökség részét képező hollókői kultúrtáj hagyásfás legelőjét. A Dél-borsodi Tájegységben biztosítják a vízellátást a kiszáradó vizes élőhelyeken és átalakítják a dűlőút rendszert is, hogy a tájfenntartó gazdálkodást végző bérlők még kevésbé zavarják a terület védett állatvilágát.

A Mátra értékes hegyi rétjein és gyepjein számos ritka, védett vagy fokozottan védett növény- és állatfaj él. A hagyományos mezőgazdálkodási tevékenység megszűnésével a rétek állapota leromlott, a területek beerdősültek, megváltozott a fajkészlet. A hároméves élőhelykezelési program során helyreállítják a réteket. Gyeprekonstrukciós program indul a Bükkalján is, várhatóan mintegy 254 ha területen.

Forrás: ForestPress