motorosok rombolják a bükk élővilágátMiskolc - "Egyre nagyobb probléma a Nemzeti Park Területén az illegális technikai- és motorsportok művelése." "A profitorientált erdőgazdálkodás folytatása a védett területeken szintén természetvédelmi problémát jelent, nagyon nehéz az egymásnak ellentmondó érdekeket összeegyeztetni” – mondta el Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatóhelyettese. "Fontos feladatunk az erdészeti tevékenység és a természetvédelmi érdekek közös nevezőre hozása, amely sok-sok tárgyalást, egyeztetést igényel a Nemzeti Park és az erdőgazdálkodó között, amely nem könnyű feladat".– árulta el Dudás György.

A quaddal és terepmotorral száguldozók helyett a Nemzeti Park inkább a "bakancsos turizmust" támogatja, vagyis azokat, akik a szabályok betartásával, a kijelölt utakon, szemét hátrahagyása nélkül barangolnak a területen.
"Ahol viszont megjelenik az ember, ott sajnos számítani kell a szemétre is" – mondta el az igazgatóhelyettes. "Tavaszonként szervezünk szemétszedési akciókat, amibe iskolákat, civil szervezeteket, önkormányzatokat is bevonunk. Jól működik a közmunka-programunk is. Ennek segítségével oldjuk meg többek között a tanösvények karbantartását."
De mi a helyzet a rengeteg autóval? Lillafüreden és Szilvásváradon például, ahol hemzsegnek az autós turisták, volna mit tenni a helyzet javítása érdekében. "Ezek a területek nincsenek a Nemzeti Park vagyonkezelésében, így nem tudjuk egyedül megoldani a feladatot. Mindenképpen az önkormányzatokkal és a helyi tulajdonosokkal együttműködésben kell ezt a problémát közösen orvosolni" – mondta Dudás György. "Volna azonban környezetbarát megoldási javaslat is. Megfelelő méretű parkolókat lenne célszerű létrehozni a védett területeken kívül, azok határain, ahol a kirándulók biztonságban tudhatnák autóikat és elektromos kisbusszal vagy pedig kerékpáron folytathatnák az útjukat tovább"- fejezte be az igazgatóhelyettes.

Forrás: Hajdú Bihari Napló