betörnek a vaddisznók a kertekbeEgyre több panasz érkezik a településről, és egyre több a kár a kertekben. A lakók hetek óta küzdenek a vaddisznók által okozott felfordulással, néhányan már az utcára is csak félve mennek ki, az állatok ugyanis oda is bemerészkednek.

Hohn Krisztinát, a falu polgármesterét nem egy lakó kereste fel a vadak miatt. Mint mondja, szinte mindennaposak a telefonok.

– Beszakítják a kerítéseket, feltúrják a kertet, és csapatokban vonulnak végig az utcán! A rókákat már megszoktuk, és néha láttunk vaddisznót is, de most annyi van belőlük, hogy kezdünk kétségbe esni – tárja szét a karját a polgármester.

Gondos Gyula, az Országos Magyar Vadász Kamara Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára szerint ez csak átmeneti állapot. Most érik ugyanis a legtöbb gyümölcs, a lepotyogott termések pedig csábítják az állatokat. S miután az erdőben ilyenkor kevés az élelem, a vadak a lakott területeken, kertekben keresnek táplálékot. Ráadásul, az enyhe tél miatt jelentősen megnőtt a vadállomány, így egyre több hasonló esetre lehet majd számítani. Ennek ellenére van megoldás, teszi hozzá Gondos Gyula.

– A vadászatra jogosult személyeknek és a házak tulajdonosainak össze kell fogniuk, hogy megvédjék az értékeket. Először is, a legfontosabb a kerítés felépítése, tehát a fizikai akadály. Ez persze néha nem elég, azért érdemes hang- és szagriasztókat beszerezni, ezek ártalmatlanok, de hatásosak. Végül a vadászoknak ki kell lőniük néhány példányt, hogy megfelelő szintű legyen az állomány – összegezte a vadászkamara titkára.

Dr. Jelenszky Márton, a terület egyik érintett vadásztársaságának elnöke ugyan még nem hallott a mánfai állapotokról, de ígéretet tett, hogy amint bejelentés érkezik hozzájuk, megteszik a szükséges lépéseket.

Forrás: BAMA