rg1A 2018. évben az OMVK Somogy megyei Területi Szervezete által meghirdetett Ragadozógyérítési program terítékére június 25-én került sor Kaposváron.

Kilenc órától folyamatosan érkeztek a Vadászszövetség Zaranyi vadászterületére a hivatásos és sportvadászok, hogy az elmúlt egy hét alatt elejtett és elfogott szőrmés és szárnyas ragadozókat közös terítékre tegyék.

Az idei évben hét vadászatra jogosult és tizenegy egyéni (sport- és hivatásos) vadász jelezte részvételi szándékát a programban. A részben megváltozott feltételek értelmében az elejtett példányokról – a terítékrehozatalt követően – fotódokumentációt kellett elektronikus formában a megyei kamarának eljuttatni, aki ez alapján elvégezte az összesítéseket. A megváltozott feltételekhez tartozott az is, hogy a júniusi időpont ellenére – az érdekképviseletek kérésére – a hatóság az éves, jóváhagyott tervhatározatokban megadta az idényen kívüli lelövési engedélyt szarka, szajkó, dolmányos varjú és borz viszonylatában. A díjak az idei évben csupán jelképesek voltak (kupa, oklevél, vándorserleg).

A kürtszót követően dr. Varga Gyula hivatásos vadász alelnök a megyei vadászkamara nevében köszöntötte a résztvevőket, majd értékelte a terítéket. Szakmai bevezetőjében kiemelte a mélyen alulreprezentált ragadozógyérítés fontosságát, reményét fejezve ki, hogy az Országos Vadgazdálkodási Alapból elnyerhető pályázati források a jövőben előremozdítják ezt a kérdéskört.

Kemenszky Péter titkár, fővadász gratulált a terítékhez és megköszönte a résztvevők aktivitását. Külön kiemelte azok munkáját, akik a fegyveres elejtések mellett jogszerű csapdázással is dolgoznak a szolgálati területeiken.

A 2018-as ragadozógyérítési program eredményei

Összesen 116 elejtett szőrmés ragadozó és szárnyas kártevő került terítékre az alábbi bontásban:

• Aranysakál 21 db
• Róka 41 db
• Borz 20 db
• Nyest 4 db
• Dolmányos varjú 18 db
• Szajkó 12 db

Összesen: 116 db

Egyéni helyezések:
I. helyezett: Péter Zsolt (Kerner Drávamenti Vt.)
II. helyezett: Andrási Zsolt (Westerheide Kft.)
III. helyezett: Sipter Csanád (DDNP)

rg3

Vadászatra jogosult helyezések:
I. helyezett: Kerner Drávamenti Vt.
II. helyezett: DDNP
III. helyezett: Westerheide Kft.

Az egyéni helyezéseket az elejtett vad darabszáma jelentette, míg a jogosultak helyezéseit az elejtett ragadozó/100 ha mennyisége.

A látványos teríték üzenete most sem a kampány elejtések propagálása volt, hanem a téma fontosságára való figyelemfelhívás, a ragadozógyérítés egész éves vadgazdálkodási feladatként való kezelése.

Dr. Varga Gyula zárszavában még egyszer megköszönte az aktív részvételt, és mindenkit buzdított a program jövőbeli folytatására. A záró kürtszignált követően a terítékről és a résztvevőkről csoportos fotó készült.

Forrás: Dr. Varga Gyula és Kemenszky Péter - omvk-somogy.hu