erdomernok versenyIdén 32. alkalommal rendezték meg az Erdőmérnök-hallgatók Sokoldalúsági Versenye (Forestry Versatility), melyet a Mendel Egyetem leendő erdőmérnökei szerveztek.

A csehországi Brnóban rendezett megmérettetés három versenynapból állt, ahol idén 15 ország 60 versenyzője mérte össze tudását.

Egy gyakorló erdőmérnöknek nagyon széleskörű tudásra van szüksége, melyet a munkája során erdő- és vadgazdálkodásban, természetvédelemben, valamint sok egyéb területen is használnia kell.

Az első versenynapon motorfűrészes versenyszámok voltak: motorfűrész szerelés időre, fekvő és álló rönkről korong levágás, kézi fűrészelés, gallyazás. A gyakorlati feladatok után következett a Harvester Simulator, melyben csapatonként 1 ember vett részt. Ehhez a számhoz a gyakorlási lehetőséget Gősi László vállalkozó biztosította számunkra.

A második napon 7 kilométeres tájfutás következett, melynek 6 állomásán: lágyszárúakat, faanyagot, rügyeket, koponyákat, kőzeteket, állatnyomokat, illetve rovarokat kellett felismernünk. Délután került sor az egyéni fabecslés és a csoportos állománybecslés versenyszámra.

Az utolsó versenynapon voltak a lövészeti versenyszámok, mely magában foglalta az agyaggalamb lövészetet (skeet, trap), valamint a kisgolyós puskával való célba lövést.

Idén a 32. alkalommal megrendezésre kerülő Forestry Versatility történelmének során először női versenyző nyert egyéni eredményeket tekintve, aki nem más, mint a magyar csapat hölgy tagja: Baltringer Ajnó.

Csapat szinten mind a 16 versenyszámban jó helyezéseket értünk el. Ennek a kiegyensúlyozottságnak köszönhetően sikerült első helyen végeznünk.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Soproni Egyetem oktatóinak, akik lehetővé tették a szükséges elméleti tudás elsajátítását, valamint további támogatóinknak, hogy megteremtették a lehetőséget, hogy ilyen szép eredményeket érhessünk el: Bakonyerdő Zrt., Erdőmester Szövetkezet, Északerdő Zrt., Mocz és Társa Magánerdészet Kft., Pilisi Parkerdő Zrt., Roth Gyula Szakközépiskola és Kollégium, Andreas Stihl Kereskedelmi Kft., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Virágh Bt., Zalaerdő Zrt.

Jelen publikáció az „EFOP-3.6.1-16-2016-00018-A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelésére intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt támogatásával valósut meg.

Baltringer Ajnó IV. éves erdőmérnök hallgató

Szentkuti Tamás II. éves erdőmérnök hallgató

Forrás: SOE EMK