8000 hektár erdő került a nemzeti parkok vagyonkezelésébeA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium üdvözli a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntését, mely alapján csaknem 8000 hektár erdő kerül át az állami erdőgazdaságoktól a nemzeti parkok vagyonkezelésébe.

Ezt a tárca az első, fontos lépésnek tekinti abban a folyamatban, melyet Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kezdeményezett annak érdekében, hogy valamennyi, a nemzeti parkok területén levő állami erdő a nemzeti parkokhoz kerüljön a természetgazdálkodás érdekében.

A mostani döntés alapján gazdát cserélő erdők legnagyobb része a Kiskunsági és a Hortobágyi nemzeti parkok területén van, ezzel az intézkedéssel a két nemzeti park a területén levő teljes erdőterület kezelőjévé válik. A tárca célja az, hogy a 10 hazai nemzeti park területén lévő teljes, összesen 150 000 hektárnyi erdőterület a parkokhoz kerüljön. Következő lépésként a tárca az Aggteleki, a Körös-Maros és a Fertő-Hanság nemzeti parkok területén lévő mintegy 20 000 hektár átadását készíti elő. A tervek szerint az erdészeti részvénytársaságok kezelésében marad a tájvédelmi körzetek területén levő 180 000 hektárnyi erdő, itt vagyonkezelési szerződésben biztosítanák a természetvédelmi szempontok érvényesülését.

A szakminiszter ezzel a lépéssel kívánja biztosítani azt, hogy a nemzeti parkok megfeleljenek a nemzetközi gyakorlatnak, és az erdőkben olyan természetgazdálkodás valósuljon meg, amelynek elsődleges célja a biológiai sokféleség megőrzése. Egy non-profit – nemzeti parki - erdőgazdálkodási rendszerben ugyanis lényegesen könnyebb egy természetvédelmi szempontú erdőkezelést megvalósítani, mint a jelenlegi erdőgazdasági érdekeltségi rendszerben. A környezetvédelmi miniszter ezen kezdeményezése a köztársasági elnök és a zöld ombudsman is támogatását is élvezi.

Forrás: KVVM