gemenci karapancsa kastélyÁtadták pénteken a 300 millió forintos költséggel felújított gemenci Karapancsa-kastélyt, ahol vadász- illetve pihenőhely működik, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodásával, mezőgazdaságával, néprajzával kapcsolatos emlékeket bemutató múzeum nyílt. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. tulajdonában lévő, a szerb határtól pár kilométerre, a Bács-Kiskun megyei település, Hercegszántó mellett fekvő komplexum két kastélyból, vadászházból, majorsági épületekből és lóistállóból áll egy ősfás terület közepén. A XIX. században kialakított majorság jellegzetes monarchia-korabeli, ódon hangulatú épületei közül a legimpozánsabb a Vadászkastély, ahol rekonstruálták az eredeti enteriőrt, modernizálták az épületet és felújították a kastélyt övező angol mintájú parkot. A felújított műemlék épületek falai között egykoron II. Vilmos német és Ferenc József osztrák császár és magyar király is többször megpihent.

A műemlék nagykastély és a teljesen felújított szintén műemlék kiskastély mellett új szálláshelyekkel rendelkező, teljes körű szolgáltatást nyújtó turistacentrum várja a látogatókat - mondta az átadáson Csonka Tibor a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság számára lényeges természetvédelmi és egyben gazdasági cél is, hogy eredményes működése során egyre karakteresebben jelenjen meg az ökoturizmus. Az állami erdőgazdasági társaságok eredményes működése akkor biztosított, ha a gazdálkodás több lábon áll.

Most egy új gazdálkodási irány, az ökoturizmus lehetősége teljesedett ki Gemencen - fogalmazott a vezérigazgató.

Csonka Tibor az MTI kérdésére elmondta: a turistacentrum az év felében elsősorban a vadászok rendelkezésére áll, akik egyelőre többségében külföldiek. A korabeli, többségében eredeti bútorokkal berendezett nagykastély árai ennek megfelelően vannak megállapítva.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a vadászszezonon kívüli időben tudják fogadni a lovas- és az ökoturizmus iránt érdeklődőket.

Forrás: MTI