pénzt kapnak akik elhagyják a tigrisrezervátumotPénzt kapnak szombattól azok az indiaiak, aki önként elhagyják tigrisrezervátumokban, és vadvédelmi területeken lévő otthonaikat - közölte az indiai tigrisvédelmi hatóság (NTCA). A lépéssel azt szeretnék elérni, hogy sérthetetlen élőhelyet biztosíthassanak a kihalástól veszélyeztetett tigriseknek. Az NTCA 1 millió rúpiát (3,8 millió forint) ad minden egyes családnak, akik hajlandóak önként elhagyni vadvédelmi terülteken és tigrisrezervátumokban lévő otthonaikat. A tigrisvédelmi hatóság 520 millió rúpiát (2 milliárd forint) szabadított fel a programra. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyien éltek a lehetőséggel.
Az NTCA szóvivője elmondta, hogy a programmal olyan területek létrehozása a célja, ahol a tigrisek zavartalanul élhetnek, csökkentve az ember-tigris találkozásokat. A Project Tiger nevű tigrisvédő program vezetője szerint, főleg a természetes élőhely és a zsákmányállatok számának csökkenése okolható a tigrisek eltűnéséért, valamint az orvvadászat.
A 20. század közepén a becslések szerint még 40 ezer vadon élő tigris volt Indiában. Egy 2007-es tigrisszámlálás eredményei szerint már alig több mint 1000 tigris él az indiai vadonban.

Forrás: Hírszerző