szekelyfoldi vadasznapokCsíkszentdomokoson szervezik meg októberben a VIII. Székelyföldi Vadásznapokat – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

A Csíkszeredai Sporthorgász- és Vadászegyesület székhelyén tartott eseményen az egyesület elnöke, Albert Gábor és igazgatója, Bencze István, illetve Becze István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottságának elnöke, Albert Alfonz, Csíkszentdomokos alpolgármestere és János Zsolt, a Nimród Vadászegyesület igazgatója mutatták be a vadásznapok előzetes programját.

Az első Székelyföldi Vadásznapokat 2011-ben szervezték meg Csíkdánfalván, azóta minden évben más-más Hargita, Kovászna és Maros megyei helyszínen tartották az eseményt. Idén ismét Hargita megyére került a sor, a háromnapos rendezvénynek Csíkszentdomokos ad majd otthont október 12–14. között. Az első, pénteki napon konferenciát tartanak a polgármesteri hivatal dísztermében, ahol szakmai előadást tart Fodor József Tamás okleveles vadgazdamérnök, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának doktorandusza, illetve Heltai Miklós egyetemi docens. Szombaton a szakmai bemutatókat szórakoztató programokkal egészítik ki, a helyi sportpályán és a mellette lévő rendezvényteremben várják majd az érdeklődőket. Utóbbiban trófeakiállítást szerveznek, ahol zömében székelyföldi vadtrófeákat tekinthetnek meg a látogatók. A sportpályán bemutatkoznak majd a vadászegyesületek, akik egy főzőversenyen is összemérik tudásukat, majd a hivatalos megnyitó után Szent Hubertus misét tartanak (a középkorban élt Szent Hubertus a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje). A délutáni órákban aztán felpörög a vadásznapok programja, félóránként váltják majd egymást a kulturális és a szakmai programok. Előbbiek esetében mintegy 150 néptáncos és népdalénekes szórakoztatja majd a résztvevőket, akik emellett többek között szarvasbőgés- és vadászkutya bemutatókat, agárfutást, íjászatot és solymászatot tekinthetnek meg.

A rendezvény nemcsak a vadászok számára lesz érdekes, hanem a látogatók is betekintést nyerhetnek a vadászati kultúrába, a vadászok életébe, és számos érdekes bemutatót láthatnak. Az esemény célja ugyanis a vadászat fontosságának és értékeinek népszerűsítése, illetve szépségeinek megismertetése – hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón Albert Alfonz, majd kérdésünkre hozzátette: a vasárnapi programot csak a későbbiekben véglegesítik. A vadásznapok fővédnöke ezúttal is Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes.

Forrás: Székelyhon.ro