alap vadasznapSok látnivalóval és bemutatóval várják az érdeklődőket a szervezők.

Célegyenesbe fordult a megyei vadásznap szervezése, úgy is fogalmazhatunk, hogy már csupán a végső simítások vannak hátra. Fazekas Gergelyt, a Vadászkamara megyei titkárát kérdeztük a rendezvény újabb részleteiről.
Ifjú vadászok avatása
– Mint közismert, augusztus 25-én 10 órától, a baktalórántházi tűzoltópályán rendezzük meg a megyei vadásznapot. A Mohos-menti Vadásztársaság dalárdája énekli el a vadászhimnuszt, majd az ünnepélyes beszédek sorát a szervező megyei Vadászkamara elnöke, ifj. Plavecz János nyitja meg. Elmondja gondolatait dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő és a megyei kormányhivatal főigazgatója, dr. Polgári András is. A rendezvénynek helyszínt adó Baktalórántháza polgármestere, Nagy Lajos szintén köszönti a vendégeket, akik között nemcsak vadászok, hanem a reményeink szerint civilek is lesznek – kezdte tájékoztatását a megyei titkár.

– Fontos része a programnak az ifjú vadászok avatása, mely egyszerre jelenti egy folyamat végét és egy új kezdetét. A vadásszá válás a vadásztanfolyammal és a sikeres vadászvizsgával kezdődik és vadászként addig tart, míg az örök vadászmezőkre nem szólít a sors. A fogadalomtétel egy ősi felnőtté válási rítus továbbélése, mely után már a vadásztársadalom teljes jogú tagjaként tekintenek az ifjú vadászra tapasztaltabb társai.

Elismerések rendőröknek is
– Minden évben javasolnak a vadászaink olyanokat, akik az átlagból kiemelkedve etikus viselkedésükkel, a vadásztársaságért végzett munkájukkal vagy önfeláldozó szakmai munkájukkal tiszteletet és elismerést érdemelnek. Ezen felterjesztéseket az elnökség megvizsgálja és döntése alapján kapják meg a megyei vadásznapon az elismeréseket az arra érdemesek. Az idén nemcsak vadászokat, hanem rendőröket is elismerésben fognak részesíteni a rendezvényen, méghozzá az orvvadászat elleni küzdelemben mutatott példamutató és eredményes munkájukért – folytatta Fazekas Gergely.
– A vadász istentisztelet, illetve katolikusoknál a Hubertus-mise is szerves részét képezi a programoknak, hiszen a vadászok a természetet járva, annak csodáit és tragédiáit megtapasztalva közelebb érzik magukat a Teremtőhöz. Élet és halál fölött döntenek, így az elmélyedés, a magukkal való számot vetés legnevesebb vadászainknak is sajátja volt.

Lézeres lövészet
– A megnyitót követően könnyedebb lesz a program, hiszen a dr. Tóth András vezette Simonyi Óbester Szablyavívó Iskola tart majd látványos bemutatót. A megyei solymászok mellett Kisteleki Gergely mint „vendégelőadó” fog több ragadozó madárral is látványos bemutatót tartani. Az Országos Agarász Egyesület magyar agarainak lendületes munkája tavaly is elkápráztatta a nézőket, miként a MEOE Nyíregyházi Önálló Jogú Szervezete is kitett magáért. Az idén újabb elemekkel bővült produkciójuk. Petrovics Sándor és a Szárnyaló Népi Játékok 2016 óta a gyermekek, na, meg a játékos kedvű felnőttek kedvence, miként a Nyíregyházi Polgári Lövészegyesület lézeres lövészete. A bográcsok mellett izzadó szakácsoknak déltől kezdődik az igazi izgalom, ugyanis a televízióból jól ismert Csejtei Tamás vezette zsűri fogja végigkóstolni a főztjeiket. Mindenkit szeretettel várunk.

Forrás: SZON