természetfilmes díjkiosztóVasárnap ünnepélyes keretek közt került sor a hazai természetfilmes szakmának Magyarországon egyedülálló bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget biztosító negyedik Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál díjkiosztójára, a Csongrád megyei Pusztaszeren. A zsűri öt kategóriában és különdíjak formájában több mint egymillió forint értékben pénz- és értékes tárgynyereményeket osztott ki a legjobb alkotások készítőinek. A fesztivál fődíját Török Zoltán Vidrasors című dokumentumfilmje nyerte.
A növények és állatok élete kategóriában a professzionális díjat Kormos Ildikó Hímnős című rövidfilmje, az amatőr kategóriadíjat pedig Kotnyek István Orommadarak című filozofikus hangvételű filmje kapta. A világ tájai és az életmód és környezetvédelem kategóriákban a zsűri csak a professzionális kategóriadíjakat osztotta ki. Az előbbiben Sáfrány József Az én Afrikám című úti filmje bizonyult a legjobbnak, Mosonyi Szabolcs Túzokvédők című filmjével pedig az életmód és környezetvédelem profi kategóriadíját vehette át.

A vadászkultúra kategóriában csak professzionális alkotások versenyeztek, itt Körtvélyes Tivadar egykoron híres, mára már szinte teljesen elfelejtett természet- és vadászíróról, Bársony Istvánról készített filmje lett az első, A láp és a pagony dalnoka címmel. Végül, etűd kategóriában a professzionális díjat Miló Mihály A folyó ünnepe című kisfilmje kapta, az amatőr díjat pedig Török Béla vihette haza, Olvadás című munkájáért.

A kategóriadíjakon kívül öt pénzjutalommal járó különdíj is kiosztásra került, Xantus Áron Szárnyalás, Tóth Zsolt Marcell Ahol a madár se jár, Hencz Alajos Illumináció, Cséke Zsolt Töretlen látóhatár és Schibik József-Morvay Gábor A víziló című alkotásáért.

Forrás: MTI