szarvasbika szarvas vadászatIdén több mint 250 gímet hoznának terítékre. Somogy kiemelkedő vadászati értékeket képvisel. Az ország legtöbb aranyérmes bikája is évről évre ebben a megyében kerül terítékre.

Bár a szarvasbőgés tényleges időszaka a szeptember, néhány területen már július utolsó napjaiban megkezdődött az előbőgés - tudtuk meg Buzgó Józseftől, a SEFAG Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetőjétől.
A 130 ezer hektáron vadgazdálkodó SEFAG szarvasbika kilövési terve idén 380 bika, ebből a bőgés időszakában 230-250 példányt szeretnének terítékre hozni, tájékoztatott a szakember.

Az elmúlt tíz évben nagy hangsúlyt fektetett a SEFAG a hullott agancsok összegyűjtésére és felvásárlására. Ennek nem a nyereségtermelés volt a célja, hanem az, hogy megnézzék, értékeljék, milyen állomány él az általuk szakmailag irányított területeken. Egy-egy tehetséges bikának a sorsát így nyomon tudják követni, és olyan is akad, amelyik bár lehet, hogy a 14 kilót meghaladja az idén, de még nem érzik kellően érettnek ahhoz, hogy terítékre hozzák. Ez azonban a szomszédokat nem biztos, hogy korlátozza majd a kilövésben.

- Általános tendencia, hogy fiatalodik az állomány, mert a gazdasági körülmények változása miatt a bevételkényszer egyre inkább befolyásolja a vadászatra jogosultakat – mondta Buzgó József. Ebben nincs kivétel a vadásztársasági és a föld-tulajdonosi közösségi területek között. Mindenütt jellemző, hogy egyre fiatalabb korban meglövik azokat a bikákat, amelyeknek még két-három évre lenne szüksége, hogy elérjék a legnagyobb teljesítményüket. A törvények egyértelműen szabályozzák ezt a folyamatot, ám amióta eltörölték a mínuszpontok anyagi szankcióit, egyre kevésbé tartják be azokat a vadászok.

- Fellazult az ilyen jellegű fegyelem - folytatta -, ha ugyanis a vadászatra jogosultnak nagyon-nagyon kell annak a 9-10 éves, 13 kilós bikának az árbevétele, akkor most úgymond pénzügyi következmények nélkül meglövetheti. Következésképpen elértéktelenedik a szarvas.
Buzgó József hangsúlyozta: a SEFAG Zrt. szakmai és presztízs okokból nem engedheti meg magának, hogy a fejlődőképes bikákat idő előtt terítékre hozzák. Mint mondják: ők még igyekeznek a szakmai elveiket érvényesíteni, bár náluk is előfordul néhány hibás kilövés.

A jó területeken minden évben látnak úgynevezett fantom bikát, amelyet már lehet, hogy évek óta kerülgetnek a vadászok, de jószerivel csak bőgéskor kerül néha a szemük elé. Aztán olyanok is vannak, amelyeket évek óta jól ismernek, nézegetik a hullott agancsát, hogy érett-e már a kilövésre. Aztán a bőgés alatt mind a fantombikákból, mind az ismert nagybikákból terítékre kerül néhány, de szerencsére mindig marad a következő évekre is belőlük, így nem szakad meg a lánc.
- Tudni kell a szarvasról, hogy hűséges a bőgőhelyéhez - avatott be a szakember -, tehát sokszor 15-20 kilométeres vándorlás után is évről évre ugyanazt a bőgőhelyet keresi fel. A hivatásos vadászok ezért arra számítanak, hogy ott ismét megjelenik.
Az időjárástól is függ a szarvasbőgés, mert ha a szeptember eleje hőséget hoz, akkor az visszafogja a bőgést, de nem sokkal jobb a helyzet az esős, szeles időjárás esetén sem, hiszen ilyenkor nemcsak a szerelemittas bikák áznak bőrig, hanem sok esetben az őket leső vadászok is.

Skandináviából is jönnek vadászok Somogyba
Jól sikerült a bőgés értékesítése, már 2009-re is vannak lekötött vadászatok. A 8-10 éve visszajáró vendégeinkre idén is számítunk - tette hozzá Buzgó József. - Zömében német, osztrák vadászok érkeznek, ám egyre többen jönnek Skandináviából és Amerikából is. A legnagyobb gondot most a forint erősödése jelenti, hiszen tavaly átlagosan 260 forint volt az euró árfolyama, szemben a mostani 230 forinttal, s ez jelentős árbevétel kiesést eredményez a vadgazdálkodásban.

Forrás: Somogyi Hírlap