vas sarvarIfjú vadászokat avattak, elismeréseket adtak át a főzőversennyel és kulturális programokkal kísért megyei vadásznapon szombaton.

– Lám, a Jóisten is megsiratta a vadásznapon terítékre került, hajnalban áldozatul esett szarvasbikát – utalt az esős időjárásra köszöntőjében Gagyi István, a vasi vadászkamara és a megyei vadászati védegylet elnöke.

Kondora István, Sárvár polgármestere immár másodszor üdvözölhette házigazdaként a vasi vadásznap résztvevőit. A természet szeretete, közösségi lét, lokálpatriotizmus: e tulajdonságaik miatt is példaként állhatnak a vadászok nem vadászó társaik előtt – mondta megnyitó beszédében

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: ezek olyan értékek, amelyeket át kell adni a következő nemzedékeknek, e küldetés minden vadászgeneráció nak kötelességet ad.

Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnökeként szólt a megjelentekhez. Beszédében méltatta a közelmúltban debütált új vadászati törvényt, amelyet a képviselők több mint kétharmada támogatott.

– Kevés olyan törvény van, amelyet ekkora vita, őszinte, nyílt, egyenes párbeszéd előzött meg. Minden apró problémát terítékre hoztunk. Igyekeztünk stabil, kiszámítható körülményeket teremtő jogszabályt elfogadni, és meggyőződésem, hogy a törvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta. Hozzátette: megszülettek a végrehajtási rendeletek, és készül az egységes vadkárfelmérési útmutató – ezekkel lesz kerek az új törvény.

A Hubertusz-misét követően 38 ifjú vadász tett fogadalmat, majd elismeréseket adtak át.

Az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének Kamarai Aranyérmét vehette át Bodoricsné Dann Piroska, a Répcevölgye 2001 Kft. tagja, Magyar Vadászatért Érdemérmet kapott Tompa Miklós, az erdészet szombathelyi igazgatója. Kamarai Ezüstérmet vett át Baracskai Zoltán, a Kemenesaljai Szabadság Vadásztársaság tagja és Piri Norbert, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vasvári igazgatóságának kerületvezető erdésze. Az OMVK Vas Megyei Területi Szervezete Kamarai Ezüstérmét Bándoli Miklós, az Őrségi Vadásztársaság hivatásos vadásza és Megyesi Róbert, a Szombathelyi Vadvirág Vadásztársaság elnöke kapta.

A Hubertusz- kereszt arany fokozatát a Hársaspatak Vadásztársaság két tagjának, Kollár Csabának és Off ner Lászlónak, valamint Kámán Györgynek, a Sormás Völgye Vt. hivatásos vadászának ítélték oda.

Pénzjutalmat két rendőr vehetett át: László Csaba és Takács Péter.

A főzőversenyen is remekeltek a vadászok: a pörköltek között az Aranypatak Vadásztársaság vargányás szarvaspaprikása nyert, különdíj járt a Répcementi Hunor Vadásztársaság vaddisznópörköltjéért. Vadétel kategóriában a Büki Csalitos Vadásztársaság tarolt: fürjből, fogolyból és vadgalambból készített levessel, rántott vaddisznókarajjal és baconbe tekert májjal töltött fürjjel, amit rókagombás rizottóval kínáltak.

A Répcevölgye 2001 Kft. kemencés vadmalaca különdíjat ért, az Arany fakanál díjnak pedig az Új Élet Vadásztársaság tagjai örülhettek, akik vargányás- kapros vadragulevessel, csülkös vaddisznógulyással és tócsnival, barnamártással szervírozott vaddisznósülttel kényeztették a kóstolókat. A Vas megyei vadászok bora Györgyi János 2017-es cabernet sauvignonja, pálinkája pedig Horváth Krisztián narancsos diólikőrje lett.

A könyvtárban Babos Dávid és Németh Bálint természetfotóiból és Tóth Zoltán festményeiből nyílt kiállítás. Trófeákban is gyönyörködhettek a látogatók: Bodorics Pál és családja mutatta be gyűjteményét. Átadták a Diana Vadászhölgy Klub megyei szervezete által kiírt rajzpályázat díjait is. Az eső ellen védő sátorban délután kulturális programok várták a résztvevőket.

Forrás: Vaol