őzbak vadászat aranyérmes trófeákMegyénkben szép eredményeket ígér az idei vadászszezon Százezret fizetnek a trófeáért.  A bérvadászat az idén sokat hoz a konyhára Még néhány hét hátra van ugyan az idei őzbakszezonból, az azonban már bizonyos, hogy a vadászok sikeres idényt zárnak. Míg a korábbi években az éremmel díjazott trófeák aránya általában húsz százalék alatt volt, a mostani idény eddigi mutatója meghaladja a harminc százalékot.

A felügyelő hatóság az idei szezonban kétezer őzbak kilövését engedélyezte, jelenleg 1400-nál tartanak. Ebből hatvanhat trófea 500 gramm feletti, ezen belül hét olyan akadt, melynek tömege a 600 grammot is meghaladta. A legnagyobb trófea 648 grammos volt, ezt a Mezőberényi Vadásztársaság területén ejtette el egy spanyol vadász.

Az idényben jó néhány alkalommal tartottak trófeabírálatot, legutóbb éppen tegnap Békéscsabán, a megyeházán.
Békés megye ötszázezer hektáros vadászterületén hetvenöt vadásztársaság osztozik. Valamennyiük számára fontos bevételi forrást jelent az az összeg, amit a külföldi vadászok fizetnek az őzbakok kilövéséért.
A külföldi bérvadászok elvihetik megyénk jó hírét a határokon túlra.

A több mint 14 ezer hektáron gazdálkodó szarvasi Táncsics Vadásztársaság területén eddig hatvanhárom őzbakot lőttek ki, két trófea tömege az 500 grammot is meghaladta. Németh Tibortól, a vadásztársaság elnökétől megtudtuk, hogy az őzbakok kilövésének díja igen tág határok között mozog. Egy szerény trófeáért alig néhány tízezer, míg egy 5-600 grammosért akár másfél millió forintot is fizetnek a külföldi bérvadászok. Szarvasra és a megye más részeire is leginkább spanyol, osztrák és német vadászok érkeznek. Igaz, többségük nem az őzet részesíti előnyben, inkább a később kezdődő apróvadszezon idején jönnek, s nyúlra, fácánra, vadkacsára vadásznak.

Kasik Mihály, a szarvasi vadásztársaság hivatásos vadásza tegnap Békéscsabán több szép őzbaktrófeát is letett a bírálók asztalára. Valler Attila, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője és Nemes János vadászati felügyelő hozzáértő szemekkel vizsgálta az elmúlt napok trófeatermését. Ezúttal a legnagyobb 441 grammot nyomott és ezüstérmes minősítést kapott. — A bérvadászat sokat hoz az idegenforgalom területén dolgozók konyhájára. A vadászok ugyanis rendszerint hosszabb időt töltenek megyénkben, s komoly összegeket költenek az éttermekben, szállodákban, fürdőkben és az üzletekben. Emellett persze megyénk jó hírét is elviszik a határon túlra - hangsúlyozta Valler Attila.

A vadásztársaságok és a földhasználók (tulajdonosok vagy bérlők) között mindig is voltak kisebb-nagyobb konfliktusok, melyek abból adódnak, hogy a vadak előszeretettel rágják a növények fiatal hajtásait. Megyénkben az utóbbi években leginkább Gyomaendrőd térségéből érkeznek hírek arról, hogy a napraforgótáblákban okozott károk miatt elégedetlenek a gazdák, s néhány esetben keveslik a vadásztársaságok által fizetett kártérítések összegét. Másutt kevesebb a nézeteltérés.

Forrás: Békés Megyei Hírlap