vaddisznók rémisztgetik a mánfaiakatSzürkület után megszállják az utcákat - Vidáman dagonyáznak a falu közepén. Sokan már az utcára is félnek kilépni a baranyai Mánfán, ahol szürkület után a vadak veszik át a terepet. A Mecsekben megbúvó kis településre eddig nem merészkedtek vaddisznók, de idén már minden este lehet velük találkozni a főutcán.

A falusiak számára a szarvasok és a rókák látványa mindennaposnak számít de a vaddisznókkal csak gondjuk van. 
- Én félek tőlük, nem is megyek ki sötétedés után, de sokan élvezettel nézik, ahogy a disznók kocáikkal dagonyáznak és fürdenek a faluközepén folyó patakban - nyilatkozta a Borsnak Hohn Krisztina polgármester, aki szerint ez még nem lenne gond, de beszakítják a kerítéseket, a kertekből kitúrnak minden zöldséget, így termelni már nem is érdemes. A hétvégén egy kisebb csemegekukorica-ültetvényt taroltak le a falu központjában. A tulajdonos még hétfőn is a romokat takarította. - Itt van a ház tíz méterre, hallom, hogy itt vannak, de hiába jövök ki, meghallják és eltűnnek. Alighogy visszamegyek, ismét jönnek - mutatja a pusztítást Sámson Lajos. A férfinak negyvenezer forintos kára keletkezett ezen az éjszakán, de az csak egy szelet abból, ami a falut éri. Pontos összesítés nem készült, de több tízmillió forintnyi a kár.

Az erdészek szerint az enyhe tél miatt elszaporodott állomány azért megy gyümölcsérés idején a faluba, mert az erdőben ilyenkor kevés az élelem. A megoldás egyrészről vadkerítés építése, valamint az állomány megritkítása lesz, vagyis a több ezres létszámú vaddisznócsapat felét kilövik.

Forrás: Bors