megduplázódott a gorillaállományÖkológusok 125 ezer nyugat-síkvidéki gorillát fedeztek fel Kongó északi területén, ami megduplázza a populáció számára vonatkozó legutóbbi becsléseket - közölték a kutatók. A nagyszámú síkvidéki gorillát 47 ezer négyzetkilométeres területen számlálták a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society) bejelentése szerint. A beszámoló egy főemlősökről Edinburghban tartott nemzetközi konferencián került a nyilvánosság elé.
Steven Sanderson, a társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a vadszámlálási eredmény azt bizonyítja, a Kongói Köztársaság jelentős erőfeszítéseket tett a veszélyeztetett nagymajmok védelmében, ami egyúttal példát mutat a világ más részein élő veszélyeztetett fajok megóvására.
A gorilla minden este új fészket épít, a kutatók ezeket számlálták össze esőerdőkben és elszigetelt, ingoványos területeken.
A gorilláknak mind a négy alfaja - így a hegyi, a kelet-síkvidéki és a "folyón túli" (Cross River) mellett a nyugat-síkvidéki gorilla is - kritikusan veszélyeztetett.

Forrás: Reuters