szaporodó viperamarásokAz utóbbi hetekben több mint tízen kerültek viperák marása miatt a kórházak intenzív osztályára Ukrajnában, de a gyors beavatkozást sokszor hátráltatja az ellenméreg hiánya. A nagy meleg következtében fokozott mértékben aktivizálódtak a mérges kígyók Ukrajnában, amelynek területén két faj, a parlagi és a keresztes vipera honos. Az ország nyugati részében, Rivne megyében a nyár eleje óta már nyolc embert, köztük egy tízéves kislányt martak meg a viperák, ez a múlt évi hasonló esetek négyszerese - írta a kijevi Szegodnya napilap internetes kiadásában.
A beszámoló szerint nemrégiben Kijevben szenvedett viperaharapást egy fiú, míg a kelet-ukrajnai Donyeck megyében többen súlyos állapotban kerültek kórházba viperamarással. Az ukrán Elő-Kárpátokban szintén két kisgyereket martak meg viperák, őket lembergi kórházakba szállították.

Dmitro Hlincsuk, a zarecsnenszki járási kórház orvosa az újságnak elmondta, hogy az egészségügyi intézménynek nincs pénze a kígyóméreg elleni szérum megvásárlására, de egyébként is nehéz lenne a szükséges mennyiséget kiszámolni, mert a múlt évben például egyetlen viperamarásos betegük sem volt.
A lap kiderítette, hogy sok ukrán kórházból hiányzik a vipera-ellenméreg, a költségvetésükben ugyanis nem szerepel a beszerzését előíró tétel. A kígyómarást szenvedett emberek mentése ezért sokszor a pénztárcájuktól függ, a szérum adagja ugyanis mintegy 230 hrivnyába (kb. 7,5 ezer Ft) kerül, és a szérumot a hozzátartozóknak kell lóhalálában beszerezniük - állította a kijevi újság.

Forrás: MTI